Uvode se novi načini digitalnog plaćanja – Kinezi plaćaju “licem” – Bankar.rs
FinTechINOVACIJEMobilna placanjaSVE VESTI

Uvode se novi načini digitalnog plaćanja – Kinezi plaćaju “licem”

Istraživanje “Dojče banke” koje prognozira izumiranje platnih kartica u decenijama ispred nas, uzdrmalo je sve koji su navikli na ovakav način plaćanja usluga.

Iako je popularna pretpostavka da su upravo papirnom novcu odbrajni dani, svetski ekonomisti smatraju da će keš još dugo živeti, dok će plastične kartice zameniti digitalno plaćanje.

“Novi trend” potekao je iz Kine gde se veliki deo kupovine već uveliko obavlja putem mobilnih telefona, a Kinezi su otišli i korak dalje u razvoju tehnologija, pa sada sa raznih strana stižu upozorenja da se u Kini polako prelazi na plaćanja uz pomoć tehnologije za prepoznavanje lica.

Ekonomista Ana Jolović smatra da je budućnost u plaćanju putem mobilnih telefona:

“Izvesno je da će platne kartice otići u istoriju. Prednost dajem plaćanju putem mobilnih telefona, koje će biti mnogo efikasnije, naročito u trgovinskim objektima, gde će se takvim vidom plaćanja smanjiti gužve i redovi na kasi, koji su uobičajeni prilikom plaćanja kešom ili platnom karticom. Ovim putem sve se plaća instant, samo prislonite telefon i transakcija je obavljena – navodi Jolović dodajući da je bezbednost prilikom ovakvog vida plaćanja apsolutna, kao i kod upotrebe platnih kartica, takođe dodaje će keš ostati kao opcija za sitnije kupovine.”

Kako najavljuju u NBS, građani Srbije uskoro će moći među prvima u Evropi da plate robu skenirajući pametnim telefonima kju-ar kod (QR code) sa proizvoda.

Nastavak širenja mreže usluga instant plaćanja izgledaće tako da će u svakoj prodavnici biti moguće plaćanje putem telefona i kju-ar koda.

Ovo je posebno važno za trgovce koji će na ovaj način istog trenutka dobiti novac za prodatu robu umesto da čekaju po nekoliko dana, kako je to inače slučaj kada se plaćanje obavlja karticama.

Nacionalna strategija Republike Srbije za mala plaćanja 2019-2024, između ostalog, predviđa duplo veći rast elektronskog i mobilnog bankarstva u zemlji.

Problem sa savremenijim načinom plaćanja predstavlja činjenica da ljudi ne vole promene, teško menjaju ustaljene navike, a veoma malo ili skoro nikako ne poznaju nove tehnologije.

Zbog toga je za mnoge keš i dalje najsigurnija opcija, i iako mnogi prognoziraju njegov kraj, oslanjajući se na popularni “kineski model”, postoje i oni koji tvrde da društvo bez papirnog novca ne bi moglo da opstane.

Izvor: Srbijadanas

Tags
Back to top button