Sud naložio blokadu Adiko banke ako ne isplati “Vučku” milion KM – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Sud naložio blokadu Adiko banke ako ne isplati “Vučku” milion KM

Okružni privredni sud Banjaluka doneo je Rešenje o izvršenju kako bi firma “B&B Vučko” mogla prinudnim putem da naplati milion maraka od Adiko banke Banjaluka.

Da “Vučko” traži blokadu Adiko banke zbog duga od milion konvertibilnih maraka portal Capital je objavio prošle sedmice.

“Sud je rešenje o izvršenju doneo i poslao Banci nalažući da po prijemu rešenja neodložno isplati više od milion maraka duga, kamata i drugih troškova postupka i advokata”, rekao je izvor Capital.ba upućen u ovoj spor.

Ako Banka ne isplati dug će se prinudnim putem isplatiti sa računa banke, što bi značilo da banka sama sebi mora da blokira račun.

Banka na sudsko rešenje može da uloži prigovor, a na pitanja kako će postupiti i kako će presuda i izvršenje uticati na poslovanje banke i na klijente, iz Adiko banke portal nije dobio odgovor.

Agencija za bankarstvo tvrdi da nije nadležna

Pored obraćanja sudu, “Vučko” se po pitanju spora sa Adiko bankom obratio i Agenciji za bankarstvo Republike Srpske sa zahtevom za postupanje u kojem predlaže nadzor banke, navodi Capital.ba.

U Agenciji na pitanje portala da li će postupati po zahtevu “Vučka” ne odgovaraju, dok su “Vučku” poručili da vrše stalni nadzor banaka te po potrebi preduzimaju mere propisane zakonom u slučaju utvrđivanja nezakonitosti.

Dodali su i da Agencija ne vrši kontrolu banaka po pojedinačnim predmetima i da sporenje “Vučka” i Adiko banke nije njihova nadležnost, već nadležnih sudova.

Kako podseća portal, presudom Višeg privrednog suda u Banjaluci iz novembra 2019. godine potvrđena je ranija presuda Okružnog privrednog suda Banjaluka kojom je Adiko banka obavezana da “Vučku” plati oko 1.050.000 KM, prenosi Capital.ba.

Potraživanje “Vučka” prema banci proizašlo je iz kredita i zbog toga što banka nije prilagodila kamatu padu vrednosti euribora.

Tags
Back to top button