Šest banaka nije prošlo proveru ECB-a za 2019. godinu – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Šest banaka nije prošlo proveru ECB-a za 2019. godinu

Nekoliko kreditnih institucija nije ispunilo kapitalne zahteve u godišnjem pregledu bankarskog nadzora Evropske centralne banke (ECB).

Šest od 109 kontrolisanih glavnih banaka iz evrozone palo je u godišnjoj proveri 2019., objavila je u utorak Evropska centralna banka (ECB).

Nadzorna tela nisu navela njihova imena. Samo jedna finansijska kuća nije uspela da zadovolji testove u 2018. godini.

“Veoma smo zadovoljni ukupnim nivoom adekvatnosti kapitala značajnih institucija pod našim nadzorom”, rekao je glavni šef bankarske supervizije ECB-a Andrea Enria.

Zahtevi i preporuke za Common Equity Tier 1 kapital (CET1) u 2019. ponovno su iznosili 10,6 odsto.

Kapitalna osnova većine glavnih banaka je iznad zahteva i preporuka za temeljni kapital i kapitalne tampone koje zahtevaju ECB i nacionalna tela. Međutim, ispitivanje je takođe pokazalo da je zarada većine glavnih banaka ispod njihove cene kapitala.

Nadzornici su zabrinuti zbog nedostatka dobiti. Stoga sve više obraćaju pažnju na otpornost kreditnih institucija i održivost njihovih poslovnih modela.

Kontrolori su uočili i teškoće s korporativnim upravljanjem, gde su se rezultati pogoršali. U značajnom broju slučajeva upravljanje je neefikasno, a interne kontrole slabe.

Bankovni čuvari pozvali su 40 finansijskih institucija da preduzmu korake za poboljšanje svoje likvidnosti. Od 91 institucije tražili su da preduzmu kvalitativne korake za otklanjanje slabosti, na primer u funkcijama unutrašnje kontrole, u IT području ili u korporativnom upravljanju.

ECB je takođe prvi put objavila pojedinačne podatke o kapitalnim zahtevima pojedinih banaka kako bi osigurao veću transparentnost. Samo za neke institucije koje nisu dale svoj pristanak ili ih je još trebalo proveriti, nisu navedeni pojedinačni podaci. Primećeno je da za Volkswagen Bank nisu objavljeni podaci.

Ovo je bio peti godišnji pregled banaka (SREP), koji je nadziralo ECB-ovo nadzorno telo za bankarstvo. Od jeseni 2014. kontrolišu se glavne institucije u evro valutnom području. Trenutno se nadgleda 117 banaka. Nadzor manjih institucija deli se sa nacionalnim nadzornim telima.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button