Elektronska poreska rešenja stigla na 95.000 adresa, rok za plaćanje 15. februar – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Elektronska poreska rešenja stigla na 95.000 adresa, rok za plaćanje 15. februar

Poreska rešenja stigla su u elektronske sandučiće svih 95.000 paušalaca koji posluju u Srbiji. Preuzeto ih je 24.000, a ostale tri četvrtine obveznika to moraju da učine i obaveze izmire do 15. februra. Uslov da pristupe poreskoj pošti je da imaju kvalifikovani elektronski sertifikat.

Novoosnovani paušalci, a njih je od početka godine oko 500, poreska rešenja dobijaju u roku od 48 sati, prenose Novosti.

Na reformi paušalnog oporezivanja se radilo više od godinu dana. Rezultat je novi način obračuna koji je predvidiv i automatski, pa i oni koji tek planiraju da počnu poslovanje mogu popunjavanjem kalkulatora, dostupan je i na sajtu Poreske uprave, da procene kolike će im biti obaveze u naredne tri godine.

“Uzeli smo nepouzdan sistem pun rizika za poslovanje i arbitrarnosti u odlučivanju i napravili potpuno nov sistem”, istakla je u utorak premijerka Ana Brnabić.

Dodala je da su napravili sistem koji je potpuno predvidiv, transparentan i objektivan. Reforma je unapredila uslove poslovanja i ujedno smanjila korupciju.

“Gde god imate diskreciona prava poreskih inspektora ili drugih ljudi u državnoj upravi i lokalnim samoupravama, postoji prostor za korupciju. Sada smo zatvorili jedan veliki prozor za korupciju”, rekla je ona.

Poreska rešenja ove godine mogu da budu najviše deset odsto veća nego lane. Ovo ograničenje će važiti i naredne dve godine. Na umanjenja do 20 odsto mogu da računaju novoosnovani, mlađim od 30 i starijim od 55 godina “prašta” se deset odsto, invalidima i trudnicama 15 odsto, dok stari zanati nose popust od 50 odsto, navode Novosti.

“Donošenje rešenja za preduzetnike paušalce u elektronskom obliku je nastavak unapređenja elektronskih servisa Poreske uprave. Uvođenjem novog sistema paušalnog oporezivanja znatno je pojednostavljena procedura. Do sada je četvrtina obveznika preuzela rešenje, verujem da će i ostali to učiniti. Mi ne znamo zašto to dosad nisu uradili. Nameravamo da uvedemo i SMS servis i porukom obavestimo obveznike da im je u sanduče stiglo rešenje. Mi smo naš deo posla uradili i u kratkom roku izdali sva rešenja, a sada je na preduzetnicima da pogledaju sanduče i vide rešenje. Rok za plaćanje je 15. februar – istakla je Dragana Marković, direktorka Poreske uprave.

 

Tags
Back to top button