Bundesbanka više neće učestvovati u kupovini državnih obveznica? – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Bundesbanka više neće učestvovati u kupovini državnih obveznica?

Evropska centralna banka kupovinom državnih obveznica ne finansira direktno vlade ali mora opravdati taj program, presudio je u utorak nemački ustavni sud, poručivši da u protivnom Bundesbank u njemu ne može učestvovati.

Kako bi podržala ekonomiju i podstakla inflaciju prema zacrtanih nešto manje od dva odsto, ECB je od marta 2015. do kraja 2018. godine u sklopu programa PSPP kupila državne obveznice i druge vrednosne papire približne vrednosti 2.600 milijardi evra, izveštava Indikator.ba

Time je pomogla evrozoni da prebrodi nekoliko kriza ali je ušala u sukob sa Nemačkom koja budno pazi da ECB ne prekorači mandat i ne finansira direktno države članice.

Grupa nemačkih akademika već dugo tvrdi da je centralna monetarna institucija prekoračila mandat a njihova žalba našla se pred nemačkim ustavnim sudom.

Sudije ustavnog suda su upozorile 2017. godine da bi se deo ECB-ovog programa mogao koristiti upravo za finansiranje ekonomije i država, čime bi centralna monetarna institucija evrozone prekoračila svoj mandat, fokusiran na očuvanje stabilnosti cena.

U objavljenoj presudi se zaključuje da ECB spornim programom ne finansira direktno vlade, čime bi se kršila Povelja EU.

Utvrdili su ipak da centralna monetarna institucija nije odlukama potkrepila srazmernost programa kupovine obveznica sa zacrtanim ciljevima, uključujući podizanje inflacije prema dva odsto.

Zaključili su da nemačka centralna banka ne može učestvovati u tom programu budući da, između ostalog, kupovina obveznica predstavlja rizik za državne finansije, rezultira gubitkom ušteđevine i održava u životu kompanije koje bi u protivnom propale.

“Bundesbank stoga više ne može sudelovati u sprovođenju i realizaciji ECB-ovih spornih odluka ako upravno veće ECB-a ne usvoji novu odluku kojom će dokazati… da transakcije iz PSPP-a nisu nesrazmerne efektima ekonomske i fiskalne politike”, zaključuju sudije nemačkog ustavnog suda.

ECB-u su za donošenje odluke dali rok od tri meseca, poručivši da će u protivnom Bundesbank morati prestati učestvovati u spornom programu.

Nemačka centralna banka mora prodati obveznice koje je već kupila, iako na temelju – možda dugoročne – strategije koordinisane sa ostatkom evrozone, presudili su.

Bundesbank je kupila ogroman deo obveznica u sklopu PSPP-a budući da je Nemačka najveća ekonomija evrozone, podseća Reuters.

Nemački ustavni sud naglasio je istovremeno da se presuda ne odnosi na novi program kojim ECB podstiče finansijski sistem i ekonomiju u korona krizi, naglasio je nemački ustavni sud.

Sud pravde Evropske unije već je odobrio ECB-ov program, zaključivši da centralna monetarna institucija evrozone njime ne prekoračuje svoja ovlašćenja.

Tags
Back to top button