Njujork potvrdio poziciju vodećeg globalnog financijskog središta – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Njujork potvrdio poziciju vodećeg globalnog financijskog središta

Njujork je zadržao titulu vodećeg svetskog financijskog središta, povećavši prednost u odnosu na drugoplasirani London zahvaljujući neizvesnosti oko Brexita.

Velika Britanija izaći će u petak iz Evropske unije pri čemu je pristup evropskih klijenata britanskom finansijskom sektoru nakon isteka tranzicionog perioda u prosincu ove godine i dalje obavijen neizvesnošću.EU je najveći klijent finansijskih kompanija sa sedištem u Londonu, podseća Rojters.

Neizvesnost nakon Brexita glavni je razlog što je Njujork u juče objavljenom istraživanju savetodavne kompanije Duff & Phelps povećao prednost u odnosu na London.

Za potrebe istraživanja The Global Regulatory Outlook kompanija je anketirala 245 viših finansijskih čelnika iz raznih područja, poput bankarstva, upravljanja imovinom i drugih finansijskih kompanija iz celog sveta.

Prema objavljenim rezultatima, 56 odsto ispitanika smatra Njujork najvažnijim svetskim finansijskim središtem, što je za 33 postotna boda više nego u prethodne dve godine.

Samo 33 odsto ispitanika trenutno vidi London kao glavni svetski finansijski centar, nekih dvadesetak postotnih bodova manje nego u prethodne dve godine.

„Teško se otrgnuti sumnji da su među razlozima pada Londona tri neizvesne godine nakon referenduma o Brexitu”, ističe direktorica Duff&Phelpsa Monika Melis.

Ispitanici koji su favorizovali London u odnosu na Njujork naveli su kao razlog najprihvatljiviji regulatorni režim za finansijske usluge u svetu.

„Uspe li vlada pozicionirati Veliku Britaniju kao zemlju sa prihvatljivijim regulatornim okruženjem i osloboditi je birokratskog pritiska evropskih regulacija, Britanija bi možda mogla ponovo osvojiti krunu i privući u finansijski sektor nove radnike”, rekla je Melis.

U idućih pet godina i Njujork i London mogli bi izgubiti vodeće pozicije, s obzirom na očekivani uzlet novih finansijskih središta poput Hong Konga, Singapura i Šangaja, pokazalo je istraživanje.

Samo 22 odsto ispitanika predviđa da će London i za pet godina biti vodeće finansijsko središte. Pritom vrlo malo njih smatra da bi Njujork i London na vodećim pozicijama mogli zameniti Pariz, Frankfurt ili neki drugi evropski grad.

Tags
Back to top button