Mali: Strani investitori moći će na brz i efikasan način da ulažu u srpsko tržište kapitala – Bankar.rs
ANALIZEINTERVJUIMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali: Strani investitori moći će na brz i efikasan način da ulažu u srpsko tržište kapitala

Ministar finansija Siniša Mali je, obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o tržištu kapitala, rekao da će njime biti omogućeno da se poveća baza i struktura potencijalnih investitora koji će ulagati u domaće hartije od vrednosti.

On je objasnio da se predloženim izmenama postiže usaglašavanje odredbi Zakona o tržištu kapitala sa Zakonom o javnom dugu.

“Strani investitori i fondovi će moći na brz i efikasan način da ulažu u domaće hartije od vrednosti i u srpsko tržište kapitala”, rekao je Mali.

Mali je istakao da povećanjem dostupnosti i atraktivnosti domaćih hartija od vrednosti stranim investitorima, smanjujemo troškove finansiranja i obezbeđujemo bolju diversifikaciju investitora koji ulažu u domaće hartije od vrednosti.

“Na taj način, unapređuje se i razvija tržište kapitala. Prošle godine smo imali dve veoma uspešne emisije evroobveznica i to po istorijski najnižim kamatnim stopama. Pri poslednjoj emisiji obveznica u novembru emitovali smo 550 miliona evra obveznica sa prinosom 1,25 odsto, a prethodno smo u junu emitovali obveznicu u iznosu od 1 milijarde evra, na period od deset godina, sa stopom prinosa od 1,619 odsto i šest puta većom tražnjom”, rekao je Mali.

On je rekao i da će sutra biti emitovana emisija državnih obveznica denominovanih u evrima na rok od 20 godina, što se po prvi put dešava s obzirom na to da su do sada emitovane obveznice denominovane u evrima na najviše 15 godina, a uglavnom manje. Mali je dodao i da su srpske obveznice uvrštene na listu za potencijalno uključivanje u JP Morganov indeks državnih obveznica zemalja u razvoju.

Izvor: B92

Tags
Back to top button