Fejsbuk popustio: Biće više varijanti Libre – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Fejsbuk popustio: Biće više varijanti Libre

Kako bi udovoljio svojim kritičarima, Fejsbuk želi da prilagodi svoje planove za digitalnu valutu Libra.

Kompromisni predlog predviđa odricanje od prvobitno planirane korpe valuta. Umesto da koristi jednu globalnu valutu, kompanija će sada koristiti nekoliko varijanti Libre, piše portal seebiz.

Prema informacijama internet časopisa Finance Forward, Fejsbuk stoga razmišlja o uklanjanju prvobitno namenjene korpe valuta u koju bi trebalo sačuvati digitalnu valutu.

Umesto toga, Libra bi trebala biti povezana samo sa jednom valutom. Tada bi bile Evro Libra, Dolar Libra i tako dalje. Predstavnici Fejsbuka već su predstavili ovu varijantu donositeljima političkih odluka u Briselu i Berlinu, potvrdilo je nekoliko nezavisnih izvora za Finance Forward.

Prvobitno planirana korpa valuta bila je u središtu kritika centralnih banaka i vlada. Bojali su se da će Libra postati previše moćna. Švajcarski savezni predsednik Ueli Maurer nedavno je rekao da korpu valuta “nacionalne banke neće prihvatiti”. Odricanjem, Fejsbuk sada čini korak prema svojim kritičarima. Berlinski vladini krugovi kažu da bi Libru u tom obliku zapravo bilo teško zabraniti.

Zbog snažnog otpora javnosti, nekoliko članova osnivača povuklo se iz projekta poslednjih meseci, uključujući Mastercard, Visa, Paypal, eBay i nedavno Vodafone.

Zastupnik CDU-a Stefan Berger izjavio je za Finance Forward da bi napuštanje korpe valuta oslabilo projekat, “jer je Libra u početku uvedena kao globalna valuta”.

Tags
Back to top button