ECB: Kamate i program podsticaja ostaju nepromenjeni – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

ECB: Kamate i program podsticaja ostaju nepromenjeni

Evropska centralna banka (ECB) odlučila je da zadrži kamatne stope i korona-program ekonomskih podsticaja na nepromenjenom nivou.
Kako izveštava Si-En-Bi-Si, ovakva odluka centralne banke evrozone dolazi uprkos jačanju kursa evra, koji se trgovao na nivou od oko 1,835 dolara uoči sednice ECB-a.

Od početka godine, evro je porastao za oko 5,6 procenata prema dolaru.

ECB pomno prati kretaje jedinstvene valute, jer jači evro čini uvoz jeftinijim, što pogađa izvoznike iz evrozone i zaoštrava finansijske uslove za širu ekonomiju.

Neočekivano niska inflacija u evrozoni u avgustu, najniža od 2001. godine, takođe je pokrenula pitanja da li će ECB morati da učini više za ozdravljenje ekonomije evrozone.

ECB je, ipak, odlučila da za sada ne poseže za većim promenama. Tako je kamatna stopa ECB na glavne operacije refinansiranje zadržana na nula posto, na prekonoćne pozajmice poslovnim bankama na 0,25 procenata, dok je kamata na depozite položene kod centralne banke ostala minus 0,5 odsto.

Pored toga, obim tzv. Pandemijskog programa hitnih kupovina ECB zadržan je na 1,35 biliona evra (1,6 biliona dolara).

Ove kupovine doprinose ublažavanju sveobuhvatne monetarne politike, čime se pomaže da se smanje deflatorni uticaji pandemije na projektovanu putanju inflacije, navodi se u saopštenju ECB.

U junu je ECB povećala svoj korona-program podsticaja za 750 milijardi evra na 1,35 biliona evra, koji će trajati najmanje do juna 2021. Analitičari predviđaju da će ukupan iznos ovog programa biti povećan pre kraja godine.

ECB je u junu prognozirala da će godišnja inflacija na kraju 2020. iznositi 0,3 posto, što je znatno ispod cilja od skoro 2,0 procenta, da bi naredne godine trebalo da dostigne 0,8 procenata, a 2022. godine 1,3 posto.

Takođe je procenila da će privreda evrozone ove godine pasti za 8,7 odsto, nakon čega 2021. i 2022. uslediti rast od 5,2 i 3,3 procenta, respektivno.

Izvor: Dnevnik

Tags
Back to top button