Penzije od 1. januara po “švajcarskom modelu” – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Penzije od 1. januara po “švajcarskom modelu”

Vlada Srbije utvrdila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i prosledila Narodnoj skupštini na usvajanje. Vlada Srbije dodelila je novčane nagrade sportistima za osvojene medalje na međunarodnim takmičenjima.

Izmenama zakona, prema “švajcarskom modelu”, penzije počev od 1. januara 2020. godine biće usklađene u procentu koji predstavlja zbir polovine procenta rasta potrošačkih cena i polovine procenta rasta zarada bez poreza i doprinosa.

Penzije će se usklađivati na osnovu podataka organa nadležnog za poslove statistike o kretanju prosečne zarade zaposlenih bez poreza i doprinosa na teritoriji Republike Srbije i kretanju potrošačkih cena za prethodnih 12 meseci, računajući unazad, počev od juna prethodne kalendarske godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijma.

Vlada Republike Srbije utvrdila je na današnjoj sednici Predlog zakona o metrologiji kojim se ova oblast usklađuje sa praksom Evropske unije, kao i sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru. Ova zakonska rešenja razgraničavaju poslove u oblasti metrologije između nadležnog Ministarstva privrede i Direkcije za mere i dragocene metale.

Takođe, zakonskim predlogom propisuje se načelo javnosti, prema kojem su rezultati merenja koja se vrše, na zahtev ili za potrebe državnih organa, u javnom interesu, naročito u oblasti zaštite zdravlja i opšte bezbednosti, kao i zaštite životne sredine, dostupni pravnim i fizičkim licima.

Nagrade sportistima za medalje na međunarodnim takmičenjima 

Za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, održanom u Helsingborgu u Švedskoj u septembru ove godine, novčanu nagradu od po 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti dobile su članice ženske paraolimpijske reprezentacije u stonom tenisu.

Za osvojenu srebrnu medalju u ekipnom takmičenju na istom prvenstvu, svaki član muške reprezentacije dobio je po 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Treneri obe reprezentacije dobili su iste novčane iznose za osvojenu zlatnu i srebrnu medalju.

Borislava Perić-Ranković za osvojenu zlatnu medalju na istom takmičenju u pojedinačnoj konkurenciji dobila je novčanu nagradu od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a isti novčani iznos pripao je i njenom treneru Zlatku Kesleru.

Takođe, sportistkinje Nada Matić i Ana Prvulović dobile su po 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za osvojenu srebrnu medalju na ovom takmičenju, kao i njihovi treneri Lazar Kurteš i Srđan Tomičić.

Mitru Palikući za osvojenu srebrnu medalju na ovom evropskom takmičenju dodeljena je novčana nagrada od 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, kao i njegovom treneru Zlatku Kesleru.

Miloradu Dokmancu i Radovanu Momirovu, trenerima rvača Mata Nemeša i Mihaila Kajale, za osvojene bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u rvanju u Kazahstanu, u septembru ove godine, dodeljene su novčane nagrade od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Srbija otvara počasni konzulat u Ber Ševi u Izraelu 

Zbog velikih potencijala za razvoj ekonomskih odnosa i bilateralne saradnje, Vlada Srbije donela je odluku o otvaranju konzulata Republike Srbije u Ber Ševi u Državi Izrael.

Za počasnog konzula, Vlada je postavila Aleksandra Nikolića, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Izvor: RTS

Tags
Back to top button