Evropljani godišnje troše četiri triliona evra putem platnih kartica – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIPlatne karticeSVE VESTI

Evropljani godišnje troše četiri triliona evra putem platnih kartica

Izdaci na evropske platne kartice porasli su za trećinu od 2014. godine i dostigli su 3,9 triliona evra jer se kartice sve više koriste za svakodnevnu trgovinu.

Najnovije istraživanje RBR-a, Payment Cards Issuing and Acquiring evrope 2020, pokazuje da su u 2018. godini vlasnici kartica u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj najviše potrošili, sa ukupnim porastom od 26%, 19% i 22% od 2014. godine. Četvrto najveće tržište, Rusija, imala je udvostručeni rast potrošnje u istom razdoblju.

Izveštaj RBR-a pokazao je da je rast potrošnje neraskidivo povezan sa povećanjem upotrebe kartica. Grčka se posebno ističe, jer je upotreba kartica narasla sedam puta, nakon što je postala državna obaveza za trgovce. Ne iznenađuje da je zemlja zabeležila i najbrži rast potrošnje, koji se gotovo učetvorostručio tokom četvorogodišnjeg razdoblja.

Tržišta istočnoevropske regije imala su najbrži rast u pogledu izdataka, posebno Ukrajine, Rumunija i Mađarska, gde se potrošnja udvostručila.

Nedavni skokovi potrošnje putem kartica u evropi mogu se u velikoj meri pripisati rastućem prihvatanju beskontaktnih plaćanja, kao i povećanoj kupovini putem interneta.

Izveštaj RBR-a pokazao je da je za evropu u celini broj transakcija porastao gotovo tri puta brže od rasta rashoda, rezultirajući time da prosečna vrednost svake transakcije i dalje pada – sa 46 evra u 2014. na samo 34 evra u 2018, prenosi Indikator.ba

Razlog tome je što se kartice sve više koriste za svakodnevne kupovine male vrednosti, jer kupci brzo prihvataju beskontaktno i mobilno plaćanje. Kao rezultat, rast ukupnog broja kartičnih plaćanja evropljana ubrzava se iz godine u godinu.

Tags
Back to top button