Državne apoteke na prodaju? – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Državne apoteke na prodaju?

Najavljena prodaja apoteka koje su u nadležnosti Grada Beograda izazvala je polemike o razlozima prodaje, ali i o poslovanju apoteka u državnom vlasništvu.

U Apoteci “Beograd” kažu da posluju pozitivno i da nisu obavešteni o prodaji, dok u Savezu privatnih apotekara Srbije smatraju da je višak radne snage doveo državne apoteke do “prosjačkog štapa”.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da Grad planira da proda sve objekte iz svoje nadležnosti koji nisu u sistemu gradske komunalne infrastrukture, između ostalog i apotekarske ustanove jer, kako je obrazložio, Grad Beograd, kao i svi moderni gradovi, treba da se bavi onim što pruža građanima, a to je komunalni sistem, prenosi Tanjug.

Međutim, još nije jasno kada će ta prodaja početi i šta će ona značiti za zaposlene, za kupce i potrošače.

U okviru mreže Apoteka “Beograd” posluje 119 apoteka u svim beogradskim opštinama, a direktorka te ustanove Jasminka Bjeletić je ranije za Tanjug rekla da o prodaji nije obaveštena.

Navela je da sve apoteke funkcionišu zbog dostupnosti zdravstvene zaštite, ali da među njima ima i onih koje su nerentabilne, te da su to, uglavnom, prigradske.

Kada je reč o finansijskim rezultatima, navela je da Apoteka “Beograd” po tzv. gotovinskom modelu, koji podrazumeva da se obračun vrši 31. decembra, u deficitu, ali da taj minus tri godine unazad pokrivaju iz sredstava suficita iz prethodnih godina. Kada je reč o obračunskom modelu, koji podrazumeva obračun svih plaćanja i naplata na nivou jedne godine, Bjeletićeva je kazala da će precizne podatke imati početkom februara, ali da je po informacijama koje trenutno imaju, Apoteka “Beograd” po tom modelu i 2019. godine poslovala pozitivno.

Dragutin Rajevac iz Saveza privatnih apotekara Srbije se nada će prodaja državnih apoteka u svim gradovima u kojima je planirana biti transparentna i da se neće dogoditi da se ti lokali iskoriste za neku drugu delatnost.

Pri tome on smatra da su državne apoteke imale, kako kaže, ogromnu prednost u odnosu na privatne, kao i najbolje lokacije, ali da su oni koji su ih vodili pokazali nemoć da u poštenoj i fer utakmici sa privatnicima naprave rezultat. To je, po njegovom mišljenju, najverovatnije razlog zašto se one prodaju.

Tags
Back to top button