Udruženje banaka: “Naknade poskupljuju zbog većih troškova poslovanja” – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Udruženje banaka: “Naknade poskupljuju zbog većih troškova poslovanja”

Udruženje banaka Srbije je u odgovoru na upit Danasa za objašnjenje talasa poskupljenja bankarskih usluga istaklo da poskupljuju pojedine usluge i to u nekim bankama, ne svim

“Banke posluju na tržištu i svaka se svojom cenovnom i politikom usluga bori za klijente, pa ne postoji jednoznačan odgovor o ceni usluga. Značajan deo usluga i dalje se može iskoristi po ranijim cenama, a neke su naravno i besplatne. Korisnicima bankarskih usluga preporučujemo da se kod svoje banke informišu o ceni usluga koje ih zanimaju, ili da na sajtu Narodne banke uporede ponude svih banaka u najkorišćenijim kategorijama”, poručuju oni.

Oni objašnjavaju da rastu i troškovi banaka, zbog inflacije ali i zbog ulaganja u digitalizaciju i bezbednost.

“Što se tiče načina na koji formiraju cene svojih usluga, banke se nalaze u istoj situaciji kao građani i preduzeća, dakle talas opšteg poskupljenja i inflacije koja je prešla 10% utiče i na bankarstvo. Povećane su cene zakupa poslovnog prostora, poskupljuju energenti, rastu zarade što znači da je i trošak zaposlenih u bankama povećan. Jedan od najvažnijih segmenata bankarskog poslovanja danas su digitalne usluge, što zahteva angažovanje IT stručnjaka, a znamo koliko je danas na ceni usluga u ovoj oblasti. Isto važi i za elemenat sajber bezbednosti, koji svi očekujemo od svoje banke, a iza kojeg stoje izuzetno ozbiljni sistemi i mreže. Iz svega navedenog jasno je da cene bankarskih usluga ne mogu ostati na istom nivou kao pre nekoliko godina, odnosno zadržavanje cena neminovno bi uticalo na kvalitet bankarskih usluga, a i na bezbednost našeg novca. To je situacija koju banke ne žele, ali ni mi kao korisnici bankarskih usluga”,zaključuju u Udruženju banaka.

(Danas)

Tags
Back to top button