ECB: Napetost zbog mogućeg usporavanja otkupa obveznica – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

ECB: Napetost zbog mogućeg usporavanja otkupa obveznica

Troškovi pozajmljivanja za vlade Evrozone ponovo rastu, postavljajući dilemu pred kreatore politike u Evropskoj centralnoj banci (ECB) uoči njihove odluke da li da uspore otkup imovine od sledećeg meseca.

Ukoliko ECB na sledećem sastanku Upravnog saveta 10. juna uspori tempo otkupa obveznica sa sadašnjih nešto više od 80 milijardi evra mesečno, pridružiće se drugim centralnim bankama koje su to već učinile kao odgovor na poboljšanje ekonomskih izgleda, uključujući Kanadu i Veliku Britaniju, prenosi FT.

Takođe, zvaničnici američkog FED razgovarali su u apirlu da li da počnu sa smanjenjem otkupa obveznica. Nedavni rast vrednosti obveznica istakao je potrebu za pažljivim potezima ECB u smeru povlačenja svojih hitnih podsticajnih mera, ukoliko želi da izbegne neželjeni rast troškova finansiranja za neke od slabijih ekonomija.

Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) rekla je da je „još prerano i zapravo nepotrebno raspravljati o dugoročnim pitanjima“, kada su je novinari pitali da li će banka usporiti otkup obveznica.

„Više puta sam rekla da kreatori politike moraju da pruže pravi most preko pandemije, sve do oporavka, kako bismo zaista mogli da ispunimo svoj mandat, a to je ono što ćemo učiniti“, naglasila je Lagard. Analitičari ocenjuju da je to „mađioničarski trik“, jer prebrzo povlačenje monetarnih podsticaja nakon krize može zastrašiti investitore, dok bi kašnjenje dovelo do pregrevanja ekonomije.

Na najrizičnijim evropskim tržištima državnih obveznica investitori deluju između straha da podrška ECB opada i želje da ugrabe neka od najunosnijih sredstava, prenosi Business Times, pozivajući se na Bloomberg. Napetost nigde nije izraženija nego kod državnog duga Italije gde je najduži niz nedeljnih padova desetogodišnjih obveznica od 2018. godine prekinut eksplozivnim rastom obveznica prošle nedelje.

Konzervativni članovi Saveta ECB već nedeljama insistiraju na usporavanju tempa kupovine obveznica, tvrdeći da je to opravdano poboljšanjem izgleda za ekonomski rast i inflaciju, što će se verovatno odraziti u novim prognozama ECB idućeg meseca.

Umerenije krilo u ECB poziva na održavanje podsticaja dok se ekonomija u potpunosti ne oporavi i dok održiva inflacija ne poraste do ciljanih vrednosti. Jedan od članova Saveta ECB rekao je da su investitori preterali sa strahom od inflacije, za koju ECB veruje da će biti samo privremena.

On je naveo da ECB verovatno neće usporiti otkup obveznica da ne bi podsticala strah od inflacije, a ključna stvar za Italiju, prema oceni stručnjaka, je da li će ECB i centralne banke poverovati i reagovati na priču o inflaciji.

Izvor: Biznis.rs 

Tags
Back to top button