Na svetu bi moglo ostati samo pet ili šest valuta – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Na svetu bi moglo ostati samo pet ili šest valuta

U svetu postoji više od 100 priznatih valuta, ali bi taj broj mogao spasti na pet ili šest u narednih 20 godina, ocenio je brazilski ministar ekonomije Paulo Guedes na Svetskom ekonomskom forumu (WEF).

Evropske države su pre 20 godina uvele zajedničku valutu, omogućavajući tako ljudima iz, recimo, Francuske da putuju u Nemačku bez potrebe za promenom gotovine.

To bi se moglo ponoviti u drugim delovima sveta u budućnosti, pod uslovom da se politički ili ekonomski usklade, rekao je Guedes.

”Ako uzmete u obzir političku dimenziju i ekonomsku dimenziju, za 20 ili 30 godina imali bismo pet, šest valuta”, dodao je Guedes.

U ovom trenutku američki dolar se smatra sigurnom valutnom – što znači da njegova vrednost raste u vreme krize. Iz razloga stabilnosti i trgovine, razne su zemlje odlučile vezati svoju valutu upravo za američki dolar. Međutim, u vreme nestabilnosti američkog dolara, to bi moglo naštetiti tim zemljama , prenosi BiznisInfo.ba.

Razvoj zajedničkih valuta u različitim zemljama mogao bi pomoći tim ekonomijama da smanje svoju zavisnost od američkog dolara. U tom slučaju alternativa bi bila evro, druga “kontinentalna valuta”, područje kojim dominira dolar, a Kina bi imala svoju valutu kojoj takođe gravitiraju neke zemlje.

Tags
Back to top button