ECB prvi put od osnivanja sprovodi reviziju strategije svoje monetarne politike – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

ECB prvi put od osnivanja sprovodi reviziju strategije svoje monetarne politike

Upravno veće Evropske centralne banke (ECB) nije promenilo svoju monetarnu politiku na današnjem sastanku. I kamatne stope i program otkupa hartija od vrednosti ostaju nepromenjeni. Međutim, Veće je odlučilo da preispita strategiju monetarne politike ECB-a.

Upravno veće odlučilo je da sprovede reviziju strategije monetarne politike ECB-a, što će biti prvi takav pregled u 16-godišnjoj istoriji banke.

Planirani strateški pregled trebao bi da sadrži razmišljanje o ciljanoj inflaciji i kakva je uloga koju bi banka mogla igrati u borbi protiv klimatskih promena.

“Budući da naše ekonomije prolaze duboke promene, vreme je za reviziju strategije kako bismo osigurali da izvršimo svoj mandat u najboljem interesu Evropljana”, rekla je predsednica ECB Kristin Lagard.

Upravno veće će pregledati kako je strategija monetarne politike podržavala ispunjavanje mandata ECB-a prema Ugovoru tokom godina i razmotriti treba li neke elemente strategije prilagoditi.

Kvantitativna formulacija cenovne stabilnosti, zajedno s pristupima i instrumentima kojima se postiže stabilnost cena, biće istaknute u ovoj vežbi.

Revizija će takođe uzeti u obzir kako druga razmatranja, poput finansijske stabilnosti, zaposlenosti i održivosti okoliša, mogu biti relevantna u sprovođenju mandata ECB-a.

Upravno veće preispitaće učinkovitost i potencijalne nuspojave alata monetarne politike razvijenih u zadnjoj deceniji.

Istražiće kako se moraju ažurirati ekonomske i monetarne analize putem kojih ECB procenjuje rizike po stabilnost cena, takođe s obzirom na tekuća i nova kretanja. Konačno će pregledati svoje komunikacione prakse.

Očekuje se da će postupak biti okončan do kraja godine, piše Indikator.ba.

Inače, kamatna stopa za glavne operacije refinansiranja u evrozoni ostaje nula odsto, dok kamatna stopa na instrumentu graničnog zajma i graničnog limita iznosi 0,25 odsto, odnosno 0,50 odsto.

Upravno veće ECB-a i dalje očekuje da će ključne kamatne stope ostati na sadašnjim ili nižim nivoima sve dok izgledi za inflaciju projektovanog horizonta ne budu pouzdano blizu dva odsto.

ECB će i dalje kupovati hartije od vrednosti u iznosu od 20 milijardi evra mesečno.

Tags
Back to top button