AIK banka refinasira 90 miliona evra duga Mercatora u Srbiji – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKOMPANIJESVE VESTI

AIK banka refinasira 90 miliona evra duga Mercatora u Srbiji

Mercator grupa uspešno je završila refinansiranje zajma srpskom ogranku Mercator-S, započetog u septembru prošle godine. Vrednost ugovora o refinansiranju je 90 miliona evra, a ugovor je potpisan sa najpovoljnijim ponuđačem – AIK bankom.

U proces refinansiranja bilo je uključeno 59 potencijalnih partnera, što, prema rečima najvećeg slovenskog trgovca, potvrđuje poverenje banaka u pozitivne promene poslovanja Mercator Grupe u poslednje dve godine.

Ugovor sa AIK bankom, koja je vlasnik Gorenjske banke u Sloveniji, znači refinansiranje sindiciranog zajma podružnici i refinansiranje njenih kratkoročnih obaveza, s tim da su uslovi refinansiranja znatno povoljniji od postojećih.

Refinansiranje jača strukturu kapitala i poboljšava likvidnost društva Mercator S u narednih pet godina, dok istovremenno ugovor o refinansiranju daje dobru osnovu za dalji razvoj poslovanja Mercatora u Srbiji. U budućnosti Grupa Mercator i njena podružnica moći će više ulagati u obnovu i širenje mreže poslovnica i pružanje novih logističkih kapaciteta, naveo je Mercator.

Predsednik Uprave Tomislav Čizmić rekao je da će Grupa nastaviti s postavljenom strategijom razvoja i smanjenjem zaduženosti. “To traži ispravne uslove za refinansiranje preostalog duga Mercator Grupe. Naravno, važno je i da se grupa prenese na Fortenovu, jer je stabilno vlasništvo ključni uslov za dalji razvoj najvećeg slovenskog i regionalnog maloprodajenog trgovca”, kazao je Čizmić.

Taj prenos je trenutno onemogućen jer je Agencija za zaštitu tržišnog takmičenja Slovenije zaplenila deonice Mercatora u vlasništvu Agrokora kako bi osigurala kaznu u iznosu od 53,9 miliona evra.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button