“Štediš i ulažeš” – Danski eksperiment daje rezultate – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

“Štediš i ulažeš” – Danski eksperiment daje rezultate

Najnovije istraživanje među bankama u Danskoj pokazuje da je do 1. januara 2020. u ovoj zemlji uspostavljeno nešto više od 50.000 akcionarskih štednih računa.

Nove brojke Finans Danmark pokazuju da je do 1. januara 2020. stvoreno približno 50.000 vlasničkih računa. To je udvostručenje od maja 2019. kada je stvoreno otprilike 25.000 deoničkih štednih računa.

“Nove brojke pokazuju da je sve veći broj Danaca shvatio prednosti koje mogu dobiti investiranjem kroz račun akcionarske štednje. Deonički štedni račun olakšava i čini privlačnijim investiranje, budući da investitor ne mora da prati izveštaje o dobiti i kontrolisati povrat poreza, jer sve to za njega radi banka. Pored toga, povrat poreza je nešto niži kada se investira putem deoničkog štednog računa nego u skladu s opštim pravilima”, kaže Birgitte Sogaard Holm, direktorka ulaganja za štednju u Danskoj.

Istovremeno, Finance Denmark ističe da akcionarski štedni račun pomaže promovisanju investicione kulture, stvaranju rasta i osigurava da inflacija ne uništi štednju.

“Vrlo je pozitivno što se gornja granica depozita sada podiže na 100.000 danskih kruna. Nadamo se da će doprineti daljnjem povećanju broja kreiranih štednih računa u 2020. godini, pa da oni premaše 900 milijardi”.

Slični aranžmani uvedeni su i drugim skandinavskim zemljama kao način borbe protiv negativnih kamatnih stopa koje klasičnu štednju čine neatraktivnim.

Tags
Back to top button