Niže prognoze rasta globalne privrede – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Niže prognoze rasta globalne privrede

Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je snizio procene rasta globalne privrede za 2020. godinu zbog snažnijeg od očekivanog usporavanja u Indiji i drugim ekonomijama u razvoju, pokazale su u ponedeljak MMF-ove međuprognoze za globalne privrede, prenosi Novac.hr.

Globalni rast mogao bi dostići 3,3 odsto u 2020, nasuprot 2,9 odsto u 2019. što je bio najslabiji rast od finansijske krize pre deset godina. Za obe godine projekcije su tako snižene za 0,1 procentni poen u odnosu na prognoze iz oktobra prošle godine. Rast bi trebalo blago da ubrza na 3,4 odsto u 2021. čime je i ta procena takođe snižena, za 0,2 procentna poena u odnosu na oktobar, objavio je MMF.

Snižene prognoze odražavaju MMF-ove ponovne ocene privrednih izgleda za niz velikih tržišta u nastajanju, najpre Indije, gde je domaća potražnja usporila oštrije nego što se očekivalo zbog smanjene ponude kredita i stresa u nebankarskom trezoru. U MMF napominju i da su smanjene prognoze rasta za Čile zbog društvenih nemira, a smanjene su i za Meksiko, zbog kontinuirane slabosti investicija.

U MMF-u ističu da je popuštanje napetosti između SAD i Kine, koje je zakočilo rast BDP-a u 2019. popravilo raspoloženje na tržištu, zbog prvih signala da su trgovina i proizvodnja možda dostigle najnižu tačku. Prvi znaci stabilizacije mogli bi se održati i na kraju ojačati vezu između i dalje otporne lične potrošnje i poboljšane korporativne potrošnje, ocenili su u MMF-u.

Kao glavni faktor koji ograničava rast u MMF-u ističu neizvesnosti u vezi carina i pripadajuće negativne posledice na privatne investicije, navodi Novac.hr.

Tags
Back to top button