EBRD: Srbija može da ima dvocifreni godišnji rast BDP-a – Bankar.rs
ANALIZEBANKEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

EBRD: Srbija može da ima dvocifreni godišnji rast BDP-a

Srbija je prošle godine postigla zavidne rezultate u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj a to se može reći i za povećanje robne razmene sa Nemačkom. Zato je direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hagitaj govorila partnerima nemačke komore o planovima te institucije i očekivanjima za ovu godinu.

Srbija je prošle godine zabeležila robnu razmenu sa Nemačkom na rekordnom nivou od petmilijardi evra i zaposlila 60 hiljada radnika. Saradnja sa EBRD-om je važna kako bi se taj nivo sradnje podigao na viši nivo.

“Prošla godina je bila fantastična ali naša očekivanja su velika posebno u privatnom sektoru jer znamo da Srbija može brže i bolje kako bi predvodila region ali se i približila zemljama Istočne Evrope i Evropske unije”, kaže Ronald Zeliger, direktor AHK, prenosi RTS.

EBRD smatra da je inicijativa malog Šengena na Balkanu dobra i da može da poveća rast domaćeg bruto proizvoda samo od tog projekta za jedan posto.

Ono što su novi izazovi jeste stimulisanje radnika i stručnjaka da ostanu u Srbiji i samanjenje zagađivanja okoline.

Zato je ta banka prošle godine uložila novac u vetroparkove i zelenu ekonomiju.

“Sa vladom Srbije se radi na novom zakonu o javno privatnom partnerstvu. To bi omogućil bolje upravljanje i pružanje usluga građanima i privredi posebno u komunalnim javnim preduzećima. Nešto slično smo uradili u Srbija vozu a i vaš EPS radi na tom zadatku”, kaže Žužana Hargitaj, direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan.

Direktorka Evropske banke navodi da je 70 odsto novca banke plasirano u privatni sektor ali je sada na redu da se proširi način finansiranja u dinarima.

Ako bi učinili efikasnije javne nabavke, unapredila obrazovanje radnika i produktivnost preduzeća Srbija bi mogla da ostvari čak dvocifreni godišnji rast.

 

Tags
Back to top button