Amerika najmoćnija zemlja na svetu, Srbija napredovala na listi – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Amerika najmoćnija zemlja na svetu, Srbija napredovala na listi

Sjedinjene Američke Države zadržale su prvo mesto na listi najmoćnijih zemalja sveta u 2020. godini. Sledi ga Rusija, a na trećem mestu je Kina. Na popisu od 80 zemalja našle su se i Srbija, Hrvatska i Slovenija.

Lista je napravljena na osnovu uticaja država, kao i njihove političke, ekonomske i vojne moći. Popis od 80 najmoćnijih zemalja na svetu zasniva se na odgovorima 21.000 ljudi, a napravila ga je medijska kompanija US News and World Report, piše Insider.

Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje je plasirana Srbija, koja je zauzela 44. mesto, za razliku od prošlogodišnjeg, 52. mesta. Opisana je kao „mala država u centru jugoistočne Evrope, s bogatom ratnom istorijom još od vremena srednjeg veka.

Savremena Srbija oslikava kontradikciju moderne Evrope – kulturno je bogata, ekonomski razvijena, ali je i dalje vođena regionalnim suparništvom i etničkom tenzijom.

Što se tiče Hrvatske, ona se našla na 67. mestu, što je bolja pozicija u odnosu na prošlogodišnje 75. mesto. O njoj US News piše sledeće: „Hrvatska je nastala na raskršću velikih istoirijskih kretanja s istoka i zapada. Političke promene su jedinstveno uobličile njene današnje granice, koje obilaze oko Bosne i Hercegovine i protežu se uz Jadransko more do Italije. Njeno zapanjujuće priobalje lagano se prelijeva prema Alpama, a nastavljajući na severozapad, do plodnih ravnica oko Dunava.“

Slovenija se nalazi pri kraju liste, na 73. mestu.

Ovo su 25 najmoćnijih zemalja sveta:

25. Egipat
US News nazivaju Egipat „jednom od najstarijih i najvećih civilizacija na svetu“, kao i „središtem kulture i trgovine“. Zbog svoje lokacije on se nalazio na udaru imperija, što ga je stavilo u središte društvenih i religijskih pokreta. Pozicija Egipta se popravila za četiri mesta, jer je 2019. godine zauzimao 29. mesto.

24. Brazil
Brazil je takođe popravio svoj položaj od prošle godine, kada je zauzeo 30. mesto. Ova zemlja je uvek bila zanimljiva turistima, a sada je zbog političkog preokreta i novog kontroverznog predsednika Jaira Bolsonara posebno zanimljiva. Brazil je, kako US News pišu, „gigant koji zauzima polovinu Južne Amerike i u površini i u populaciji“, a njegova istorija bogata je ekonomskim potresima. Ipak, u ovoj zemlji su i dalje veliki problemi siromaštvo, nejednakost i zaštita životne sredine.

23. Norveška
Norveška je skočila s 27. na 23. mesto. Posebno se ističe po svojoj pomorskoj kulturi i uticaju Vikinga na okolne države.

22. Singapur
Singapur je pao s 20. na 22. mesto. Osnovan u 19. veku kao britanska trgovačka kolonija, postao je užurbana metropola jugoistočne Azije i dom jednoj od najprometnijih luka. Ova zemlja ima veoma visok nivo bruto domaćeg proizvoda i nisku stopu zaposlenosti, što je čini jednom od najbogatijih zemalja na svetu.

21. Holandija
Holandija je ove godine popravila svoju poziciju i s 26. mesta došla na 21. Tri velike Evropske reke – Rajna, Maas i Schelda, teku kroz susedne zemlje, Nemačku i Belgiju, i slivaju se u Holandske prometne luke.

20. Švedska
Ove godine Švedska je za jedno mesto skočila na listi, a US News je opisuju kao „jednu od najvećih zemalja Evropske unije“.

19. Španija
Španija se s 23. popela na 19. mesto „zbog uticaja koji je širom sveta imala nakon decenija kolonijalizma“.

18. Katar
I Katar je doživeo uspon ove godine, popevši se s 24. mesta. Posebno se ističe njegovo bogatstvo naftom i prirodnim gasom u odnosu na njegovu malu površinu.

17. Italija
I Italija je napravila iskorak na listi za jedno mesto. Njen najveći uspeh je što godišnje privuče čak 40 miliona turista.

16. Turska
Turska je zadržala svoju prošlogodišnju poziciju, a opisana je kao raskrsnica kultura i most između Evrope i Azije.

15. Australija
I Australija je uspela da zadrži svoje mesto na listi, a ističe se da je jedinstvena po tome što zauzima jedan celi kontinent bogat životinjskim i biljnim vrstama koje se mogu videti samo u ovoj zemlji.

14. Indija
Indija je skočila na listi čak za tri mesta, u odnosu na prošlogodišnje 17. mesto. Ona je dom 1,4 milijarde ljudi i druga zemlja na svetu po broju stanovnika, što znači da u njoj živi jedna šestina svetske populacije.

13. Švajcarska
Švajcarska je napredovala za jedno mesto u odnosu na prošlu godinu. Ona se opisuje kao jedna od najbogatijih zemalja, poznata po svojoj neutralnosti.

12. Kanada
Kanada se uspešno zadržala na prošlogodišnjoj poziciji. Ona je druga površinski najveća zemlja na svetu, a jedinstvena je po svojoj očuvanoj prirodi i po otvorenoj politici prema migrantima.

11. Ujedinjeni Arapski Emirati
I ova država je ostala na istoj poziciji od prošle godine. Iako je zapravo konzervativna, spada u jednu od najliberalnijih zemalja, s Ustavom koji dopušta slobodu veroispovesti.

10. Saudijska Arabija
Ova zemlja je pala na listi za jednu poziciju u odnosu na prošlu godinu, a US News ju naziva „gigantom Bliskog istoka“ zbog veličine države i ističe njen značaj za muslimane, jer milioni posvećenih vernika godišnje dolaze u Meku.

9. Južna Koreja
I Južna Koreja je pala za jedno mesto na listi. Trenutno je u centru pažnje najviše zbog svog konflikta sa Severnom Korejom.

8. Izrael
Izrael je održao svoju poziciju, a s obzirom na svoju malu površinu, on se pokazao kao važan igrač u globalnim pitanjima. Ova država ima jaku ekonomiju, znamenitosti koje su važne za nekoliko religija i zategnute odnose s mnogim arapskim susedima.

7. Japan
I Japan je zadržao svoje prošlogodišnje mesto, a US News ga naziva „jednom do najpismenijih i tehnički najrazvijenijih naroda na svetu“.

6. Francuska
Francuska je ostala na svom mestu, a njen uticaj na celi svijet i u prošlosti i u sadašnjosti neizmeran je. Ona je jedna od najstarijih zemalja na svetu i danas utiče na globalni razvoj svojom naukom, politikom i razvijenom ekonomijom, ali pre svega svojom kulturom.

5. Ujedinjeno Kraljevstvo
Ova otočna država zadržala se na svojoj prošlogodišnjoj poziciji, a opisana je kao „veoma razvijeni narod koji utiče na svetsku ekonomiju, politiku, nauku i kulturu“. Težnja izlasku iz Evropske unije ugrožava njenu snagu na globalnom nivou.

4. Nemačka
I Nemačka je ostala na svojoj poziciji. Ova najnaseljenija zemlja Evropske unije ima jednu od najjačih ekonomija na svetu i veoma važnu ulogu u razvoju globalnog društva.

3. Kina
Kina je zadržala svoje treće mesto. Ona je dom najstarije civilizacije na svetu i zemlja s najvećim brojem stanovnika, a smatra se i četvrtom najvećom zemljom po površini.

2. Rusija
Rusija se ustalila na drugom mestu. Ona je najveća zemlja na svetu po površini – skoro je dvostruko veća od Kanade i pokriva celu severnu Aziju i veliki deo istočne Evrope. Graniči s velikim brojem zemalja, a morske granice deli s Japanom i SAD.

1. SAD
Amerika je zadržala prvo mesto na listi najmoćnijih zemalja na svetu. US News je naziva „najdominantnijom svetskom ekonomskom i vojnom silom“, koja ima kulturni uticaj na celi svet zahvaljujući svojoj filmskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji.

Izvor: Index/BizLife

Tags
Back to top button