Srbija će ove godine po osnovu kredita odobrenih u vreme bivše SFRJ vratiti 241,64 miliona evra duga – Bankar.rs
ANALIZEKreditiMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Srbija će ove godine po osnovu kredita odobrenih u vreme bivše SFRJ vratiti 241,64 miliona evra duga

Srbija će dugove iz doba SFRJ vraćati i narednih decenija, sve do 2041, zbog pauze u otplati od 1992. do 2002. godine.

Tokom ove godine Srbija će po osnovu glavnice i kamate na ove zajmove dati 241,64 miliona evra. Po osnovu kredita odobrenih u periodu bivše SFRJ, Srbija duguje još ukupno 1,9 milijardi evra.

Dugujemo Svetskoj banci, Pariskom klubu poverilaca, Slovačkoj Republici i Kuvajtu. Reč je o zajmovima koje je SFRJ uzimala tokom sedamdesetih i početkom osamdesetih godina. Zaključno sa 1983, kada su prvi put reprogramirani. Nakon otpisa dela potraživanja Pariskog i Londonskog kluba, Srbiji je ostalo da otplati 6,4 milijarde dolara.

“Raspored otplate je poznat od 2002. godine i nije se tu ništa menjalo”, kaže ekonomista Ivan Nikolić.

Nakon 5. oktobra 2000. ušli smo u proces raspodele obaveza među bivšim jugoslovenskim republikama. Svako je nasledio određeni deo obaveza. Mi smo nasledili one koje su nam pripadale po kreditima. Republike su dobile da otplaćuju svoj deo, i to po udelima u potrošnji tih sredstava. Tu nema nekih iznenađenja.

Republike nekadašnje SFRJ, krajem sedamdesetih godina prošlog veka mogle su samostalno da se zadužuju. Srbija se zaduživala najviše. Obaveze nismo otplaćivali čitavu deceniju, pre svega zbog sankcija. Nakon otpisa dela potraživanja Pariskog i Londonskog kluba, došlo se do pomenute cifre od 6,4 milijarde dolara.

Redosled i iznos rata Srbija je usaglasila reprogramom u 2002. godini. Kredite uzimane u doba bivše države verovatno bismo već otplatili da nije bilo prekida u otplati. Od 1992. do 2002. godine “pauzirali” smo isplate poveriocima, pišu “Novosti”.

Tags
Back to top button