Mere Banke Slovenije skresale broj odobrenih potrošačkih kredita – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEINOSTRANE BANKEKreditiSVE VESTI

Mere Banke Slovenije skresale broj odobrenih potrošačkih kredita

Broj novoodobrenih potrošačkih i stambenih kredita u Sloveniji snažno je opao u novembru i decembru, nakon sprovođenja mera o kreditiranju, pokazuju podaci Udruženja banaka Slovenije, izveštava RTV Slovenije, prenosi Indikator.

U oktobru je bilo odobreno 10.015 potrošačkih zajmova, u novembru 3.804, a u decembru samo 3.624. Broj novoodobrenih stambenih kredita smanjio se sa oktobarskih 1.424 na 923 u novembru i 812 u decembru.

“Snažan pad vidljiv je i iz kretanja mesečnih promena stanja kredita Banke Slovenije, gde je nakon izrazitog porasta u oktobru, koji je najverovatnije odraz povećane potražnje zbog najave makrobonitetnih mera, došlo do oštrog pada salda već u novembru, posebno za potrošačke kredite, gde su čak vidljive cele neto otplate”, naveli su.

Prvog novembra Banka Slovenije je ograničila ročnost za potrošačke kredite na sedam godina, te odnos između godišnjeg troška servisiranja duga i godišnjeg neto primanja dužnika u potrošačkim i stambenim kreditima.

Banka Slovenije uverena je da učinci novih pravila o kreditiranju stanovništva nisu tako veliki.

Početkom meseca ocenjeno je da izvođenje zaključaka o učincima mera prerano govoriti, posebno uzimajući u obzir netipično ponašanje banaka i korisnika kredita u razdoblju između najave te mere i njene primene te neposredno nakon njenog uvođenja, kao i zaostatak između uvođenja i apsorbovanja zajmova i učinka sezone i praznika.

Tags
Back to top button