Konačna presuda za “švajcarce” u Hrvatskoj: Dužnici mogu dobiti preplaćeni novac – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEINOSTRANE BANKEKreditiSVE VESTI

Konačna presuda za “švajcarce” u Hrvatskoj: Dužnici mogu dobiti preplaćeni novac

Vrhovni sud Hrvatske odbio je zahtev banaka i doneo konačnu presudu u korist dužnika u švajcarskim francima u kolektivnom postupku koji su za dužnike vodili Udruga Franak i Potrošač.

Nakon ove odluke dužnici u švajcarcima povrat preplaćenog iznosa mogu tražiti u pojedinačnim sudskim postupcima, javlja Index.hr, prenosi Indikator.ba.

Ukratko, u presudi je izražen pravni zaključak da su te banke u određeno navedenim razdobljima povredile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe – ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švajcarski franak (valutna klauzula) a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo.

Pobijena drugostepena presuda je rešenjem delimično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u delu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem jer je o tome već pravomoćno presuđeno.

“Fizičke i pravne osobe mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahteve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim, pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja”, saopštio je Vrhovni sud.

Tags
Back to top button