Čelnici Signature banke godinama prodavali njene akcije – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Čelnici Signature banke godinama prodavali njene akcije

Američka kompanija Tether Holdings, koja pušta u promet kriptovalutu tether, nema direktan pristup američkom bankarskom sistemu, ali je neko vreme pronašla alternativni put preko sada visokokompromitovane Signature banke.

Tether je dao instrukcije kripto klijentima da plate digitalne tokene tako što će poslati dolare svom bankarskom partneru na Bahamima Capital Union Bank, i to preko Signature-ove platforme za plaćanje Signet, piše Bloomberg pozivajući se na insajdere.

Ovaj aranžman naglašava poteškoće koje su kripto firme imale da pristupe nevoljnom američkom bankarskom sistemu, čak i pre nego što su Signature i “kripto-prijateljska” banka Silvergate Capital Corp. propali u martu.

Opšta nestabilnost držala je glavne banke po strani, što je navelo kripto kompanije da traže alternative kod manjih, spremnijih zajmodavaca.

Tether Holdings nikada nije bio sankcionisan, pa stoga poslovanje sa ovom firmom nije bilo protivzakonito, kaže Alma Angoti (Angotti), koja je bila na visokim pozicijama u Komisiji za hartije od vrednosti i Trezoru i sada je partner u konsultantskoj firmi Guidehouse. Ipak, banke su pod regulatornim očekivanjima da znaju ko pristupa njihovim proizvodima i uslugama, rekla je ona.

Ako je Signature znao za aranžman i dozvolio ga, to bi moglo da govori o apetitu za aktivom visokog rizika, rekla je Angoti. „Možda su znali i odlučili da je ovo manje rizično od direktnog otvaranja naloga za Tether.“

Predstavnici kompanije Signature sa sedištem u Njujorku i Federalne korporacije za osiguranje depozita, koja je preuzela kontrolu nad Signature 12. marta, odbili su da komentarišu ove navode.

Jelen: Preispitati bankarsku regulativu

Stručnjaci upozoravaju da će se kriza američkih banaka osećati godinama
Mini bankarska kriza, potresi na tržištu nafte, visoka bazna inflacija – da li će opet rasti kamate?
Povrh toga, neki od čelnika sada bakrotirane Signature Bank prodali su akcije banke u vrednosti većoj od 100 miliona dolara tokom tri godine nakon što je banka odlučila da privuče kompanije za trgovanje i plasman kriptovaluta i postala miljenik na berzi, piše Wall Stret Journal.

Polovinu od te sume generisale su prodaje od strane nekadašnjeg predsednika banke, njenog bivšeg glavnog izvršnog direktora i njegovog naslednika. Sva trojica su bila u odboru koji je imao zadatak da nadgleda profil rizika banke tokom prošle godine.

Biznis.rs

Tags
Back to top button