Dolar ojačao nakon dobrih pokazatelja iz američke ekonomije – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Dolar ojačao nakon dobrih pokazatelja iz američke ekonomije

Na svetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta ojačao i prošle sedmice, druge zaredom, što se zahvaljuje dobrim pokazateljima iz američke ekonomije i potpisivanju prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,3 odsto, na 97,60 bodova. Pritom je kurs evra prema dolaru skliznuo 0,3 odsto, na 1,1090 dolara. U odnosu na japansku valutu, kurs dolara porastao je 0,6 odsto, na 110,15 jena.

Jačanje dolara ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo podacima iz američke ekonomije.

Prošle sedmice je objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u decembru prošle godine porastao 0,3 odsto.

Taj podatak je pokazao da je američka ekonomija krajem prošle godine nastavila rast umerenim tempom, što je ublažilo zabrinutosti ulagača u vezi potrošnje, s obzirom da je nedavno nekoliko trgovačkih lanaca izvestilo o slabijoj prazničnoj potrošnji nego što se očekivalo.

„Potrošački sektor mora biti snažan, a to pokazuje podatak o maloprodaji. Taj podatak je bio prilično dobar nakon usporavanja u nekoliko prošlih mjeseci“, kaže Tom Martin menadžer u fondu Globalt.

Valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima, kao što su japanski jen i švajcarski franak, izgubile su prošle sedmice na privlačnosti jer su ulagači skloniji rizičnijim investicijama nakon što su u sredu predsednik SAD-a Donald Tramp i zamenik kineskog premijera Liu He u Vašingtonu potpisali prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Time je završen carinski rat između SAD-a i Kine koji je negativno uticao na globalnu ekonomiju više od 18 meseci.

Izvor: Capital.ba

Tags
Back to top button