Jorgovanka Tabaković: Ja sam guverner dok je Vučić na vlasti – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

Jorgovanka Tabaković: Ja sam guverner dok je Vučić na vlasti

Mandat Jorgovanke Tabaković na čelu Narodne banke Srbije četvrti je po dužini trajanja u više od 135 godina postojanja ove institucije.

Ako ostane na funkciji do kraja aktuelnog mandata, ispred nje će ostati još samo lice sa crvene novčanice od hiljadu dinara, Đorđe Vajfert.

„Dok je Srpska napredna stranka na vlasti, odnosno Aleksandar Vučić predsednik ili na mestu sa kog upravlja državom – ja sam guverner, jer nisam od onih koji bi se grčevito držali za ovu stolicu. Kada bi stranka koja je sinonim i za mene, izgubila mogućnost da vodi ovu državu, ni ja ne bih više bila guverner”, poručila je u razgovoru za BBC na srpskom Jorgovanka Tabaković.

Na mesto guvernera, Tabaković je izabrana u avgustu 2012. godine, nakon što je njena Srpska napredna stranka preuzela ključne poluge vlasti od Demokratske stranke.

Guvernerka je svoje mesto zamenika predsednika Srpske napredne stranke zamrznula dok se nalazi na čelu centralne banke, pa je u tom statusu dobila drugi šestogodišnji mandat 2018. godine.

Ove godine dobila je priznanje „Bankera”, jednog od izdanja „Fajnenšel Tajmsa”, da je najbolji evropski i svetski guverner.

Za najveći broj građana Srbije, interesovanje za rad Narodne banke Srbije (NBS) počinje i završava se pogledom na kursnu listu dinara prema evru u menjačnicama.

Kada je došla na čelo NBS 6. avgusta 2012. godine, srednji kurs bio je 118,6 dinara za jedan evro, dok je na dan glasanja za njen drugi mandat, 15. juna 2018. godine taj odnos bio 118,2 dinara, podseca BBC na srpskom.

„Stabilan kurs ostaje cilj jer je on instrument kojim smo stvorili stabilnost celog sistema – nismo dozvolili oštre dnevne šokove i dokazali smo nepristrasnost.”

I dok stabilnost možda raduje građane, nezadovoljni bi mogli da budu izvoznici kojima treba više dinara da bi finansirali poslove u inostranstvu.

„U Srbiji gotovo da nema čistih izvoznika jer mnogi istovremeno i uvoze sirovine. Nema tu utemeljenih kritika već samo ponekog kritičkog teksta u javnosti koji mi pobijamo ciframa: dvocifreni rast izvoza, povećani uvoz repromaterijala jer pri ovakvoj stabilnosti, izvoz raste, a privreda ne gubi na kursnoj razlici”, kaže Tabaković.

Kritike ovakvog dinara često su i političke – uz niži kurs, lakše se dođe do obećanja predsednika Srbije o prosečnoj plati od 500 evra.

„Ako vam kažem da smo u 2019. godini kupili 2,7 milijardi evra da dinar ne bi jačao previše, šta ja da tim ljudima kažem – šta je trebalo da uradim? Mnogo mi znači i analiza Džej Pi Morgana – analiza 25 zemalja u razvoju i usponu, prema kojoj je dinar jedna od dve valute koje imaju realnu vrednost”, kaže guvernerka.

I dok su prvi mandat Jorgovanke Tabaković obeležila pitanja kojima su se bavili i prethodni guverneri – od inflacije, stabilnosti kursa dinara prema evru, kredita u švajcarskim francima, pa sve do banaka sa loše planiranim kreditima – drugi mandat, tvrdi, obeležen je drugim temama.

„Najdraži uspeh iz prošle godine je rejting Srbije koji nam je dodelila agencija Fič i nadomak je investicionog.

„Nešto manje mi znači, ali samo zato što je to agencija Standard end Pur već ranije objavljivala, ocena da je Narodna banka Srbije dokazala svoju operativnu nezavisnost i kredibilitet.”

Prva visoka državna funkcija Jorgovanke Tabaković ticala se ekonomske i vlasničke transformacije – kako se krajem 20. veka nazivao proces privatizacije u Srbiji.

Napominje da iz tog perioda, „ne postoji nijedna sporna privatizacija”.

Kao predstavnica Srpske radikalne stranke u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije Slobodana Miloševića, ona je tada bila ministarka u vladi Mirka Marjanovića.

Kada se dve decenije kasnije u njenom guvernerskom mandatu vodi proces privatizacije poslednje velike državne banke – Komercijalne banke – Jorgovanka Tabaković izdvaja svoje mišljenje o procesu koji je u toku.

„S obzirom na ponude koje su pristigle, meni je NLB banka kao nosilac stare tradicije Ljubljanske banke draga, ali, znate kako kažu – što je za u kuću, ne nosi se ni u crkvu.

„Ja bih bila vrlo srećna da se taj proces ne završi privatizacijom, bar ne u ovom trenutku”, kaže Tabaković.

Obavezujuća ponuda slovenačke Nove ljubljanske banke (NLB) najviša je na tenderu koji sprovodi Ministarstvo finansija pa bi pregovori o kupoprodaji trebalo da budu održani uskoro.

Ipak, guvernerka tvrdi da Srbija ima dobrih bankara koji bi mogli da se dokažu u vođenju banke.

„Republika Srbija nije imala prilike da se pokaže kao vlasnik u Komercijalnoj banci jer je tek isplatom ostalih manjih akcionara stekla mogućnost da pokaže šta su njeni ciljevi i ima li ljude koji te ciljeve mogu da sprovode.

„I NLB ima državu za jednog od vlasnika – a što je država Slovenija odgovorniji vlasnik od države Srbije?”

Da bi privatizovala ovu banku, Srbija je prethodno otkupila sve akcije međunarodnih investicionih fondova koji su imali udeo u vlasništvu, a samim tim i u odlučivanju.

(BBC)

Tags
Back to top button