NLB demantovala špekulacije o navodnom pranju novca – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

NLB demantovala špekulacije o navodnom pranju novca

NLB banka demantirala je špekulacije koje su plasirali pojedini slovenski mediji da FBI ispituje navodno pranje iranskog novca.

„Želimo naglasiti da u NLB-u ne postoji istraga koja je u toku”, navodi se u saopštenju banke.

NLB dodaje i da nema bilo kakve informacije ili naznake o bilo kakvoj istrazi koja se vodi u Sloveniji ili bilo kojoj drugoj zemlji.

Sve ostale izjave koje su objavili neki mediji nisu istinite, jer, kako se navodi, nisu ništa drugo nego špekulacije koje bi trebalo da naštete ugledu banke.

„NLB d.d. nikada nije prala novac, niti je ikada učestvovala u bilo kojoj takvoj ilegalnoj praksi”, tvrdi banka u saopštenju.

Prema njihovoj objavi, ovakva vrsta ponašanja nikada nije dokazana i zato odbacuju „sve izjave, špekulacije i insinuacije koje ukazuju na bilo kakvu vrstu pranja novca u NLB-u”.

„Zaposleni u NLB-u nikada nisu izvršili nikakve transakcije koje bi mogle biti povezane s navodnim pranjem novca, niti su pronađene bilo kakve povrede propisanih procedura”, navodi banka.

Oni ukazuju i da je početkom januara ove godine Državno tužilaštvo Republike Slovenije odbacilo podatke o bivšim zaposlenima u NLB-u u vezi sa navodnim pranjem novca.

„NLB posluje strogo u skladu sa odredbama utvrđenim Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i sa relevantnim smernicama koje daje Banka Slovenije”, ističe se.

Prema saopštenju, na polju borbe protiv pranja novca banka ima dobro funkcionalan, ažuran sistem interne kontrole, koji joj pomaže da se spomenute regulacije stave u svakodnevne operacije.

Sistem je zasnovan na integrisanoj infrastrukturi, koja služi kako organizacionim i kadrovskim, tako i funkcionalnim i IT rešenjima, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Seebiz

Tags
Back to top button