NEPI kupio beogradski i podgorički šoping mol Delta siti – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

NEPI kupio beogradski i podgorički šoping mol Delta siti

Južnoafrički investicioni fond New Europe Property Investments (NEPI) kupio je podgorički i beogradski šoping mol Delta siti, saznaje podgorička Pobjeda iz Beča, gde je ugovor potpisan.

Kako je Pobjedi nezvanično rečeno, pregovori o ovoj akviziciji traju duže od pola godine, prenosi portal Bankar.me.

Ova dva mola je 2016. godine za 202,8 miliona evra od beogradskog biznismena Miroslava Miškovića kupio tadašnji južnoafrički investicioni fond Hiprop investment. Više od polovine iznosa, 127,8 miliona evra je bila cena beogradskog šoping mola, dok je crnogorski kupljen za 75 miliona. Prema tadašnjoj računici, Mišković je na ovoj transakciji zaradio 38,1 milion evra.

Beogradski Delta siti otvoren je 2007.godine, ima 85.000 kvadrata, 130 lokala i zapošljava 1.500 ljudi, dok je podgorički Delta siti otvoren 2008. godine i na površini od 48.000 kvadrata ima 75 lokala u kojima je zaposleno 1.200 ljudi.

Hiprop investment je vlasnik 11 ekskluzivnih tržnih centara širom Južne i podsaharske Afrike, a transakcija sa Delta tržnim centrima im je bio prvi izlazak sa afričkog tržišta.

Hiprop je vlasnik 60 odsto ovih centara, a preostalih 40 odsto Homsted grupa, koja zastupa vlasnike nekretnina, prije svega u Americi. Njen suvlasnik je jedan od direktora u Hipropu.

Da bi ušli u posao preuzimanja oba Delta sitija, dve kompanije su formirale ofšor zajedničko preduzeće i to u Londonu, tako da šoping molovima sada upravlja firma Histed. Ta firma upravlja i ostalim njihovim šoping molovima u jugoistočnoj Evropi, koji su kupljeni kasnije u Hrvatskoj, Makedoniji i Bugarskoj. Međutim, ove akvizicije su ih odvele u dug, koji je rezultirao sniženjem rejtinga kod Moody’sa.

Prema poslednjim analizama, novi menadžment u tim molovima je smanjio gubitak, ali su odlučili da prodaju sve molove, kako u Africi, tako i u Jugoistočnoj Evropi, pa su kod nas krenuli sa objektima koje su prve kupili. Kao kupac pojavio se takodje južnoafrički fond NEPI Rokasl, koji ima 15 hiljada akcionara i bavi se nekretninama, a sedište mu je na britanskom of šor ostrvu Man.

Oni su 2016. kupili zagrebački tržni centar Arena za 237,5 miliona evra 2013. godine. Taj mol je izgrađen 2010. i na 175 hiljada kvadrata ima 215 dućana i 2500 zaposlenih.

U tržni centar Promenada u Novom Sadu, koji ima 150 hiljada kvadrata, NEPI je uložio 100 miliona evra i otvorio ga 2018. godine. NEPI u Srbiji upravlja i molom Kragujevac Plaza, a vlasnici su 40 tržnih centara u Africi i Evropi, gde posluju, osim u Srbiji i Hrvatskoj, u Rumuniji, Češkoj i Slovačkoj. Njegove akcije izlistane su na berzama u Londonu, Johanesburgu i Bukureštu.

Tags
Back to top button