OPEC podigao procenu svetske tražnje za naftom u 2020. godini – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

OPEC podigao procenu svetske tražnje za naftom u 2020. godini

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) podigla je prognozu rasta svetske tražnje za naftom u 2020. godini za 140.000 barela u odnosu na decembarsku projekciju, na 1,22 miliona barela dnevno (bpd), pokazuje januarski izveštaj tog naftnog kartela.

Kako se navodi u dokumentu, prognoza je revidirana naviše na bazi OPEC-ove poboljšane procene globalnog ekonomskog rasta za ovu godinu na 3,1 posto i očekivane rastuće tražnje u Indiji i Kini. Ako se taj rast realizuje, globalna tražnja bi ove godine bila za 30 posto jača nego 2019, prenosi Tanjug agenciju Rojters.

U izveštaju se istovremeno predviđa manja tražnja za naftom iz OPEC-a u ovoj godini za 100.000 barela dnevno, na 29,5 miliona bpd-a, jer rivalski proizvođači, kako se navodi, grabe tržišni udeo i jer će SAD po svemu sudeći imati još jednu rekordnu godinu proizvodnje.

Ukupna dnevna proizvodnja OPEC-a bi tako u 2020. bila za gotovo 1,2 miliona bpd-a manja nego u celoj 2019. godini i na nivou decembarske proizvodnje, kada je udeo naftnog kartela u globalnoj proizvodnji smanjen za 0,1 procentni poen na mesečnom nivou, na 29,4 posto.

Ove godine, tržišni udio OPEC-a će, prema izveštaju, dodatno opasti zbog snažnog rasta proizvodnje konkurenata izvan OPEC-a, kao što su Sjedinjene Američke Države, Brazil, Kanada, Australija, Norveška i Gvajanu, uz rast globalne potražnje.

OPEC je povećao prognozu rasta isporuka iz zemalja nečlanica za 180.000 barela dnevno, na 2,35 miliona bpd-a, u odnosu na 1,86 miliona bpd-a prošle godine.

Predviđa se takođe da će proizvodnja “crnog zlata” u SAD-u, koja je poslednjih godina uzletjela podstaknuta rastom bušenja nafte iz škriljaca, prvi put premašiti cifru od 20 miliona barela dnevno ove godine.

U izveštaju se procenjuje da će u četvrtom kvartalu 2020. američka proizvodnja dostići 20,21 miliona bpd-a, što je skoro na nivou tražnje u SAD-u od 21,34 miliona barela dnevno.

Američka “laka” nafta WTI za februarsku isporuku pala je u sredu za 72 centa ili 1,2 posto, na 57,51 dolara po barelu na Njujorškoj robnoj berzi, nakon što je u utorak ojačala za 0,3 procenta.

Cena severnomorske nafte “brent” je oslabila za 90 centi ili 1,4 procenta, na 63,59 dolara za barel na evropskoj ICE Futures berzi, poslije rasta od 0,5 posto na prethodnoj trgovinskoj sesiji, prema podacima Market Watcha.

Tags
Back to top button