Najmanja crnogorska banka prodata za 7,1 milion evra – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Najmanja crnogorska banka prodata za 7,1 milion evra

Firma “Adriatic Capital LLC” iz američke države Delaver kupila je juče na Montenegroberzi stopostotno vlasništvo podgoričke Nove banke za 7,1 milion evra. Dosadašnji vlasnik ove banke bio je Azmont Investments iz Herceg Novog, sa azerbejdžanskim kapitalom, koji gradi turističko naselje Portonovi u Kumboru.

Azmont je letos od Centralne banke tražio saglasnost da Novu banku proda kompaniji “Adriatic Capital LLC” koja je tada imala sedište u of-šor zoni u Majamiju. CBCG je u međuvremenu dala saglasnost pa je transakcija obavljena juče.

Sadašnja adresa kupca, kako je navedeno na sajtu crnogorske depozitarne agencije, je “Corporation Service Company 19808”, a to je u stvari kompanija koje se bavi uslugom registrovanja firmi i njihovim upravljanjem.

Ovaj servis reklamira, između ostalog, da firme osnovane kod njih ne moraju da podnose izveštaj o imovini, mogu se kontrolisati i voditi sa bilo kog mesta u svetu, nema poreza na prihod za kompanije koje posluju van SAD, a ni osnivači nerezidenti ne plaćaju porez na prihod. Garantuju tajnost, a kompanija se može osnovati i mejlom u roku od 24 sata. Troškovi osnivanja ovakve kompanije su oko 900 evra (računajući sva dokumenta, statut, pečate, registraciju,…), dok se godišnje za uslugu “održavanje statusa” plaća oko 550 evra.

Akcije ove banke, posredstvom vodeće brokersko-dilerske kuće na domaćem tržištu kapitala Bull and Bear, prodate su po ceni od 2,37 centi po akciji. Ta cena bila je mnogo niža od nominalne koja iznosi četiri centa.

Sama jučerašnja transakcija obavljena je na neobičan način. Komisija za tržište kapitala, pre tri-četiri dana, prema informacijama “Vijesti“, dobila je zahtev da se ova transakcija u bloku odradi i saldira u Centralno klirinško depozitarnom društvu (CKDD) isti dan. Tom zahtevu je, u međuvremenu, udovoljeno, iako je uobičajeno da se transakcije odigrane na Montenegroberzi saldiraju u CKDD tek treći dan.

Iz Nove banke juče nisu odgovorili na interesovanje “Vijesti” o prodaji i novom vlasniku.

Nova banka je osnovana 2016. godine i po udelu na tržištu od oko 1,5 odsto, što je podatak CBCG, najmanja je na crnogorskom tržištu. Lani je imala neto gubitak od 1,8 miliona evra, a za devet meseci prošle godine minus je iznosio 1,17 miliona evra. Akcijski kapital kompanije na kraju 2018. godine, prema izveštaju revizora, bio je 11,9 miliona evra, a akumulirani gubitak 4,67 miliona evra. Ukupna sredstva u banci vrede 25,9 miliona evra, dok je ukupan kapital procenjen na 7,3 miliona evra. Banka ima 31 zaposlenog.

Tags
Back to top button