Bregzit će koštati Veliku Britaniju čak 200 milijardi funti – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Bregzit će koštati Veliku Britaniju čak 200 milijardi funti

Gubitak uzrokovan izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije već je dostigao 130 milijardi funti, a za dodatnih 70 milijardi će, prema istraživanju Bloomberg Economicsa, narasti do kraja 2020. godine.

Gledajući privredni rast Bregzit će verojatno koštati Veliku Britaniju više od 200 milijardi funti, a taj iznos “anulira” ukupno 215 milijardi funti koliko je Velika Britanija uplatila u zajednički budžet Europske unije u poslednjih 47 godina.

Prema analizi ekonomiste Dana Hansona poslovna nesigurnost dovela je do toga da privredni rast Velike Britanije zaostaje za stopama pre glasanja 2016. godine. To znači da je britanska ekonomija 3 odsto manja nego što bi mogla biti da se nije glasalo za izlazak iz EU.

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU do 31. januara, a ostvareni godišnji privredni rast već sada je za jedan odsto manji nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

“Budući da se Velika Britanija slaže sa novim trgovinskim odnosom s EU i bori se sa izazovom produktivnosti koji je ometao rast nakon finansijske krize, godišnji trošak Bregzita verojatno će se i dalje povećavati”, izneo je Hanson svoje razmišljanje za Business Insider.

Biznis.ba

Tags
Back to top button