EU ulaže 1.000 milijardi evra da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

EU ulaže 1.000 milijardi evra da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent

Evropska komisija u utorak je predstavila Plan ulaganja za održivu Evropu, kojim se u sledećih deset godina želi mobilisati najmanje 1.000 milijardi evra ulaganja u području zaštite životne sredine i klime.

Taj plan trebao bi omogućiti da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050, tvrdi Hina.

Budući da pojedine države članice i regije još uveliko zavise od fosilnih goriva, predviđa se uspostavljanje Mehanizma za pravednu tranziciju, koji će pružati prilagođenu finansijsku i praktičnu podršku za pomoć radnicima i generisanje potrebnih ulaganja u ta područja.

“Evropski zeleni plan naša je vizija klimatski neutralne Evrope do 2050, a u centru tog plana jesu ljudi. Pred nama je preobražaj neviđenih razmera, koja će uspeti samo ako bude pravedna i ako u njoj budu učestvovali svi. Pomoći ćemo našim građanima i regijama kojima će ta preobražaj biti teža kako niko ne bi bio zapostavljen”, izjavila je u Strazburu predsednica Komisije Ursula von der Lejen.

“Zeleni plan podrazumeva velike potrebe za ulaganjima, a mi ćemo ih pretvoriti u prilike za ulaganja. Danas predstavljeni plan, kojim će se mobilisati najmanje 1.000 milijardi evra, pokazaće nam smer i pokrenuti talas zelenih ulaganja”, dodala je.

Komisija, koja je predstavila Evropski zeleni plan 11. decembra prošle godine, ističe da prelaz prema održivoj ekonomiji zahteva znatna ulaganja u sve sektore i da se postojeći klimatski i energetski ciljevi za 2030. mogu postići samo ako se do tada godišnje bude ulagalo dodatnih 260 milijardi evra.

Plan ulaganja za Evropski zeleni plan ili Plan ulaganja za održivu Evropu predstavlja investicijski stub Zelenog plana.

Deo plana je i Mehanizam za pravednu tranziciju, koji će u razdoblju koje pokriva sledeći Višegodišnji finansijski okvir 2021–2027. mobilisati 100 milijardi evra, namenjenih građanima i regijama koje će najviše koštati tranzicija.

Komisija je predložila da se 25 odsto ukupnog iznosa budžeta za razdoblje 2021–2027. usmeri na rešavanje problema klimatskih promena i zaštitu životne sredine, i to iz nekoliko fondova, poput Fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj, Kohezionog fonda, Evropskog fonda za regionalni razvoj itd.

Tags
Back to top button