EIF i UniCredit povećali podršku inovativnim MSP-ima u CIE na 1 milijardu evra – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

EIF i UniCredit povećali podršku inovativnim MSP-ima u CIE na 1 milijardu evra

Evropski investicioni fond (EIF) i UniCredit dogovorili su se da povećaju garanciju InnovFin-a  sa ciljem poboljšanja pristupa izvorima finansiranja za inovativna mala i srednja preduzeća, te kompanije male i srednje kapitalizacije u devet zemalja.

Ovaj novi sporazum omogućava UniCreditu da, putem svojih devet banaka i šest leasing društava, širom centralne i istočne Evrope, ponudi dodatno finansiranje u vrednosti od 500 miliona evra inovativnim kompanijama u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji. To znači da će MSP i kompanije male i srednje kapitalizacije u tim zemljama imati pristup sredstvima od ukupno 1 milijardu evra putem široke mreže UniCredita u regionu CIE.

Ova transakcija koristi prednost podrške Horizonta 2020, koji predstavlja Okvirni program EU za istraživanje i inovacije, kao i Evropskog fonda za strateška ulaganja (EFSI) – središta Investicionog plana za Evropu.

Banke u Bosni i Hercegovini i Srbiji, te leasing društvo u Srbiji koristiće podršku garancije koju daje EIF, a koja je podržana kroz program Horizont 2020, dok će ugovore o garancijama sa bankama i leasing kompanijama u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Sloveniji podržati EFSI, finansijski stub Investicionog plana za Evropu.

Lilyana Pavlova, potpredsednica EIB je rekla: „Ovo drugo povećanje krovne transakcije UniCredita svedoči o uspešnoj saradnji EIF-a i UniCredita. Idući napred, nadamo se da ćemo, oslanjajući se na naš postojeći odnos, nastaviti da zajedno stvaramo efikasne načine pružanja podrške onima kojima je potrebna, te na taj način ispuniti ciljeve naše politike. Ovo ima još veći značaj pri suočavanju sa tržišnim nedostacima u regiji CIE.”

Alessandro Tappi, izvršni direktor za investicije EIF-a je dodao:“Danas potpisani sporazum povećaće ukupni portfolio sa 500 miliona EUR na 1 milijardu EUR u korist oko 1.300 MSP i kompanija male i srednje kapitalizacije. Ovaj rast dokaz je opredeljenosti EIF-a i UniCredita unapređenju pristupa izvorima finansiranja za MSP koji posluju u centralnoj i istočnoj Evropi.”

Gianfranco Bisagni i Niccolò Ubertalli, izvršni direktori Komercijalnog bankarstva UniCredita u CIE, rekli su: „U poslednjih osam godina, UniCredit je pokrenuo više od deset inicijativa u saradnji s EIF-om širom CIE, ukupnog kapaciteta preko 1,7 milijardi EUR, uključujući JEREMIE, RSI, inicijativu za MSP, COSME, plasman za mikrofinansiranje, WB EDIF, Fond sredstva u okviru EAFRD, EaSI i InnovFin SMEG. Ti instrumenti su već iskorišteni preko 50%, a koristi od njih je imalo više od 5.000 klijenata u regiji. Zahvaljujući InnovFin SMEG-u, više od 350 klijenata je već dobilo podršku za razvoj svojih inovativnih projekata. Udvostručenjem našeg krovnog plasmana na 1 milijardu EUR, mi možemo dodatno olakšati razvoj inovativnih MSP-a u svim zemljama CIE, omogućujući lakši pristup finansiranju i podržavajući lokalnu privredu. Time još više ističemo svoju punu posvećenost pružanju usluga klijentima u regionu centralne i istočne Evrope“.

Ova transakcija odražava opredeljenost EU da brzo pokrene konkretne inicijative usmerene na ubrzanje kreditiranja i izdavanja garancija, čime se može povećati broj radnih mesta i rast u EU.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button