Bregzit udara i na Tursku – Trgovci strahuju zbog gubitka od 3 milijarde $ – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Bregzit udara i na Tursku – Trgovci strahuju zbog gubitka od 3 milijarde $

Turska može pretrpeti gubitak u trgovinskoj razmeni sa Britanijom u vrednosti do tri milijarde dolara u slučaju Bregzita bez dogovora, izjavila je turska ministarka trgovine Rušar Pekdžan.

Ona je dodala i da mnogim turskim kompanijama trenutno nedostaju informacije o posledicama takvog scenarija.

Ministarka Pekdžan je, na Tursko-britanskom poslovnom forumu u Istanbulu, rekla da bi takvi gubici proistekli iz britanskog povećanja uvoznih tarifa posle Bregzita i to za sektore kao što su proizvodnja čelika, automobilska industrija i tekstil.

“Očekujemo da će najugroženiji sektori biti automobilska industrija sa gubitkom u trgovini do 1,2 milijarde dolara, tekstila sa gubitkom od 1,3 milijarde dolara i elektronske i bele tehnike sa gubitkom u vrednosti od 500 miliona dolara”, rekla je ministarka na poslovnom forumu u Istanbulu, a prenosi agencija Rojters.

Dodala je da nažalost, iako i britanska strana i turska žele da potpišu sporazum o slobodnoj trgovini, Turska to ne može da se učini zbog njenih medjunarodnih obaveza potpisanih sa EU.

“Čini se da bi Bregzit uz dogovor bio u redu, dok bi Bregzit bez dogovora bacio turske kompanije u težak položaj”, zaključila je Pekdžan.

Tags
Back to top button