EBA: Dve od tri banke koriste napredne aplikacije i veštačku inteligenciju – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEINOVACIJESVE VESTI

EBA: Dve od tri banke koriste napredne aplikacije i veštačku inteligenciju

Evropsko nadzorno telo za bankarstvo (EBA) identifikovalo je niz ključnih izazova poverenja s kojima se suočavaju finansijske institucije i regulatorna tela zbog rastuće upotrebe Big Data i napredne analitike, uključujući mašinsko učenje, u industriji finansijskih usluga.

EBA-in nadzor tržišta pokazuje da upotreba takvih naprednih aplikacija postaje sve prisutnija, a dve od tri kreditne institucije EU već imaju takva rešenja u proizvodnji.

“Uopšteno, većina institucija trenutno koristi jednostavnije algoritme, koristeći svoje temeljne bankarske podatke”, navodi EBA u novom izveštaju. “Međutim, trenutni krajolik može se razvijati brzim tempom u sledećih nekoliko godina.

“Potreba za neophodnom kompetencijom postaje sve važnija, što bi predstavljalo važan izazov institucijama, nadzornicima i regulatorima. Trening i razvoj, kao i bliža saradnja relevantnih činilaca, mogli bi biti odgovarajuće polazište za rešavanje ovog izazova”.

EBA je identifikovala četiri ključna stuba – upravljanje podacima, tehnološku infrastrukturu, organizaciju i upravljanje i metodologiju analitike – neophodne za potporu uvođenju napredne analitike, zajedno sa nizom “elemenata poverenja” koji se moraju pravilno i efikasno rešiti.

Elementi koji se temelje na poverenju vrte se oko etike, proširivosti, zagovaranja pristranosti, kvalitete podataka i zaštite potrošača.

EBA smatra da su potrebne dodatni napori banaka da poštuju i integrišu te sposobnosti u svoje programe razvoja aplikacija.

“Prema ispunjenju ovog cilja, pristup zasnovan na riziku mogao bi se primeniti na određene “elemente poverenja” zavisno o uticaju svake aplikacije”, navodi regulatorno telo.

“Na primer, strogi zahtevi mogu primeniti element ”objašnjivosti” kada postoji potencijalni uticaj na kontinuitet poslovanja ili potencijalnu štetu kupcu”.

U području etike, Izveštaj se direktno odnosi na “Etičke smernice za pouzdan AI (veštačku inteligenciju)” koje je izradila Ekspertna grupa na visokom nivou za AI koja je postavila Evropska komisija.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button