Crna Gora će uskoro dozvoliti konkurenciju bankama u uslugama platnog prometa – Bankar.rs
BANKEFinTechINOSTRANE BANKEINOVACIJEMobilna placanjaSVE VESTI

Crna Gora će uskoro dozvoliti konkurenciju bankama u uslugama platnog prometa

Vlada Crne Gore bi do kraja ove godine trebalo da pripremi izmenu Zakona o platnom prometu i omogući da usluge platnog prometa, uz banke, obavljaju i informatičke i telekomunikacione kompanije.

Tim rešenjem komercijalne banke dobiće konkurenciju i biće obavezne da kompanijama koje budu dobile dozvole za pružanje usluga platnog prometa ustupe sve podatke o svojim klijentima.

Pojednostavljeno rečeno, građani Crne Gore bi za koju godinu mogli plate da troše preko naloga na Facebooku ili Google-u.

Velika novina je i da će građani ili firme umesto sadašnjeg oblika žiro-računa u pojedinačnim bankama imati jedan broj (šifru) koja će važiti bez obzira na banku ili IT kompanije.

Iz Centralne banke (CBCG) “Vijestima” su kazali da su izmene zakona predviđene Programom o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU) za period 2019 – 2020.

U Udruženju banaka smatraju da se stvari na tržištu u kraćem roku neće menjati, ali da ne treba potcenjivati pojavu i budući značaj alternativnih platnih institucija.

U zemljama EU uvođenje novog standarda digitalnih plaćanja (PSD2) zaživelo je 14. septembra prošle godine.

Omogućilo je kompanijama koje su se do sada uglavnom bavile informacionim tehnologijama, kao što su Google, Apple, Facebook da obavljaju i usluge platnog prometa, odnosno digitalnog primanja i slanja novca, plaćanje računa… Mnoge od tih IT kompanija već imaju svoje platne kartice, a neke i digitalne valute.

Tags
Back to top button