Nemci imaju 27 neradnih dana, a mi drastično manje – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Nemci imaju 27 neradnih dana, a mi drastično manje

Građani Srbije u 2020. imaće ukupno 13 neradnih dana. To je, zapravo, mnogo manje nego što ima nacija najvrednijih radnika u Evropi, Nemačka.

Ipak, iako deluje da će vremena za kratak odmor, pored vikenda, biti mnogo, Srbija nije ni blizu vrha liste zemalja u kojima se najviše odmara od posla.

Kako neki od praznika padaju u subotu i nedelju, vremena za kratke odmore će ipak biti manje, a neke smo već i iskoristili. Počelo je sa 1. i 2. januarom povodom dočeka Nove godine, a zatim 7. januarom, kada je proslavljen Božić, a nastavlja se u februaru, kada se obeležava Dan državnosti, prenosi Mondo.

Dan državnosti praznuje se 15, 16. i 17. februara, ali s obzirom na to da su 15. i 16. vikend, može se reći da će ovaj predah biti zapravo u ponedeljak.

Iako se nekada dešava da se neradni dani za proslavu Uskrsa mogu spojiti sa danima za proslavu 1. maja, pa se tako napravi duži odmor, ovoga puta to neće biti slučaj. Neradni dani u aprilu za vreme Uskrsa su 17, 18, 19. i 20. april, dani od petka do ponedeljka.

Sledeći neradni dani su 1. i 2. maja, u petak i subotu, kada se proslavlja Praznik rada, prenosi Mondo.

Ukoliko niste pripadnik islamske zajednice, sledeći neradni dan biće vam sreda 11. novembar zbog obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Pripadnici islamske zajednice u Srbiji neće raditi ni 24. maja, kada je prvi dan Ramazanskog bajrama, kao i 31. jula na prvi dan Kurbanskog bajrama.

Jevreji imaju slobodan dan 28. septembra kada je Jom kipur.

Prvi dan Božića 25. decembar je za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica koji slave po Gregorijanskom i Novojulijanskom (Milankovićevom) kalendaru takođe neradni dan.

Deluje kao da Srbi samo nalaze izgovor da ne rade, ali zapravo, Srbija je među zemljama koja ima malo neradnih dana. Kada se govori o regionu, ponovo smo u sredini. U Hrvatskoj će i u 2020. godini biti 11 neradnih dana, a Crna Gora prednjači sa 14 neradnih dana.

Recimo Nemci, nacija koja je poznata kao radna, imaju 11 neradnih dana kao nacionalne (savezne) praznike, ali po federalnim državama i lokalno taj broj neradnih dana poraste i do 27.

Austrijanci, recimo, imaju 16 dana samo nacionalnog (saveznog) kalendara, a dodatno pokoji dan imaju i lokalno.

Šri Lanka svojim radnicima dopušta da praznuju 25 dana, a interesantno je da je Kambodža koja je prošle godine prednjačila sa ukupno 28 dana, za 2020. godinu smanjila taj broj pa će tako sada imati svega 22 neradna dana.

Prema podacima portala “Ofis holidejs” može se zaključiti da ni građanima Kipra neće biti malo odmora jer će, recimo, imati 15 neradnih dana. Interesantno je i to što Španija ima svega osam neradnih dana koji važe za celu državu, ali se mnogo praznika obeležava po regionima i gradovima posebno.

Tags
Back to top button