Amerikanci tvrde: I mala povišica plate može vam spasiti život – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESVE VESTI

Amerikanci tvrde: I mala povišica plate može vam spasiti život

Iako je stopa počinjenih samoubistava u padu u većini razvijenih zemalja sveta, stanje je malo drugačije u SAD-u, gde je samoubistvo i dalje proporcionalno učestalo.

Da bi pronašla načine kako da poboljša mentalno stanje u društvu, grupa stručnjaka je došla do spoznaje da je povećanje minimalca u iznosu od jednog dolara, u razdoblju između 1990. i 2015., sprečilo smrt oko 27.550 osoba koje su digle ruku na sebe (Science Alert).

Ovo saznanje odnosi se na pojedince koji u najboljem slučaju imaju srednjoškolsko obrazovanje, ne uključujući osobe sa fakultetskom diplomom, pa nadalje.

Značaj koji vrlo mala povišica predstavlja je izrazito naglašen u razdobljima velike nezaposlenosti.

“Samoubistvo je neretko pokazatelj stresnog finansijskog stanja, kao što su gubitak posla, dugovi i teški materijalni uslovi. Ipak, manje je poznato kako se ekonomskim putem, na primer, povećanjem minimalne cene rada, mogu umanjiti faktori rizika po mentalno zdravlje”, saopštila je grupa stručnjaka koja je sprovela istraživanje.

Oni su do svoje računice došli tako što su sabrali broj samoubistava ljudi između 18. i 64. godine, u svih pedeset država SAD-a i glavnom gradu, Vašingtonu, tokom razdoblja od 1990. do 2015. Zatim su dobijeni broj uporedili sa promenama u iznosu minimalne cene rada tokom tog razdoblja.

Na osnovu sakupljenih podataka, procenjuje se da se stopa samoubistava za svaki dolar povećanja minimalca smanjivala za 3,5-6%. Kao što je već spomenuto, ove brojke se odnose na pojedince čije obrazovanje ne prelazi srednju školu, jer sličan efekt nije zapažen kod akademski obrazovanih ljudi.

Važno je napomenuti da je reč o opservacijskoj studiji. Sakupljeni podaci nisu dovoljni da bi se sa sigurnošću dokazala povezanost između povećanja minimalca i smanjenja stope samoubistava u stanovništvu. Ipak, veza koja je pronađena dobar je indikator pozitivnog uticaja koji materijalno stanje ima na mentalno zdravlje.

“Naše otkriće u skladu je sa činjenicom da se unapređenjem kvalitete života niže obrazovanih ljudi, koji najčešće rade minimalno plaćene poslove i koji su u većoj opasnosti od narušavanja mentalnog zdravlja, može umanjiti rizik od samoubistava”, zaključuje grupa stručnjaka koja je vršila opservaciju, prenosi Klix.ba.

Tags
Back to top button