Švajcarska centralna banka očekuje dobit od 49 milijardi franaka u 2019. godini – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Švajcarska centralna banka očekuje dobit od 49 milijardi franaka u 2019. godini

Švajcarska nacionalna banka (SNB) procenila je da je u 2019. godini ostvarila dobit od 49 milijardi franaka zahvaljujući ulaganjima u devize i obveznice kojima nastoji da zaustavi jačanje domaće valute.

U 2018. godini SNB je zabeležila gubitak od 15 milijardi franaka.

Glavnica iznosa – 40 milijardi franaka – otpada na pozicije u stranim valutama. Na kraju prošle godine SNB-ov je devizni portfolio premašio 804 milijarde franaka, što je više od vrednosti švajcarskog bruto domaćeg proizvoda.

SNB kupuje devize kako bi zakočila jačanje domaće valute koju ulagači smatraju sigurnim ulaganjem u kriznim vremenima. Jak franak škodi švajcarskim izvoznicima a potpora domaćoj privredi sastavni je deo mandata centralne banke, kao i očuvanje stabilnosti cena.

SNB nije obavezna da ostvaruje dobit.

Dodatnih 6,9 milijardi prošlogodišnje dobiti generisano je povećanjem vrednosti ulaganja u zlato, prema preliminarnim podacima.

SNB će na temelju rezultata u 2019. isplatiti dve milijarde franaka dividendi saveznoj vladi i kantonima i razgovaraće s predstavnicima ministarstva finansija o mogućim dodatnim isplatama za 2019. i 2020. godinu.

Tags
Back to top button