Sve više preduzetnika odlučuje da potraživanja naplaćuje sudskim putem – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Sve više preduzetnika odlučuje da potraživanja naplaćuje sudskim putem

Naplata potraživanja preduzeća i dalje je jedan od najvećih problema u privredi Srbije, a stručnjaci ukazuju na to da njeno povećanje ima najveći uticaj na realnu profitabilnost preduzeća.

Privredna društva su prošle godine svojim partnerima ostala dužna čak 2.613 milijardi dinara – 3,2 odsto više nego 2017.

Rokovi plaćanja kod gubitaša iznoze 251 dan, a po pitanju naplate potraživanja i plaćanja obaveza, najviše finansijske discipline ima među privrednim društvima koja su na listi „100 naj” Agencije za privredne registre s najvećim poslovnim prihodom i ona su svoja potraživanja naplaćivala za 51 dan, a plaćala svoje obaveze za 73 dana, saopšteno je prošle nedelje u APR-u.

Osnivač organizacije „ProFectum”, koja se bavi edukacijom i unapređenjem poslovnih veština Milorad Milivojević, objašnjava da firma koja uspe da 20 odsto poveća prodaju, a pet odsto naplatu, može ostvariti povećanje profita od 80 odsto.

“U Srbiji je naplata postala ozbiljan problem, i situacija je takva već desetak godina, postalo je neka vrsta opšte kulture, a firme nestaju s tržišta, iako su bile likvidne, jer su imale nenaplaćena potraživanja”, naveo je on.

Milivojević je za Tanjug kazao da je na stručnim seminarima mogao čuti različite primere, među kojima i da firma koja ne daje svoju robu na odloženo nema problema s likvidnošću, a da ona koja je fleksibilnija i to dozvoljava, upada u probleme.

“Mi savetujemo – a to firme još uvek teško prihvataju – da se prilagode stanju na tržištu i da shvate da nije svako kupac i da treba imati u vidu da, kada se roba uzme, treba je i platiti”, rekao je on.

Kako je kazao, to nije problem samo u Srbiji već da svuda u svetu postoji problem s naplatom.

“Važno je znati da redovna naplata omogućava dužniku da izbegne razne kamate, kazne, kao i troškovi prinudne naplate. U slučaju dugovanja društvo gubi reputaciju i poslovni rejting, koji je pokazatelj likvidnosti i urednosti u poslovnom svetu”, rekao je Milorad Milivojević.

Po njegovim rečima, mala i srednja preduzeća imaju veći problem jer je veća konkurentnost, a najugroženiji su uvoznici jer oni svoje obaveze moraju da plate odmah, a onda čekaju na novac.

Sagovornik Tanjuga je istakao da se sve više preduzetnika odlučuje da potraživanja naplati sudskim putem.

Milivojević navodi i da je veoma bitno i to što se sve firme odlučuju da unutar svojih redova imaju posebno odeljenje koje će se baviti samo naplatom.

“Adekvatna naplata je odraz finansijskog zdravlja kompanije jer, ako ne platimo prodatu robu, gubimo zaradu, a u isto vreme i dalje dugujemo svojim dobavljačima”, rekao je on.

Povećanje naplate ima pozitivan efekat na rast profita, odnosno najveći uticaj na realnu profitabilnost, ističu stručnjaci.

U toj organizaciji navode da su najčešći razlozi za blokadu firmi poreske obaveze ili obaveze prema poslovnim partnerima, a među njima je najviše preduzetnika i malih preduzeća.

Izvor: Dnevnik

Tags
Back to top button