ECB predlaže „neprivlačne“ kamatne stope za digitalnu valutu – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

ECB predlaže „neprivlačne“ kamatne stope za digitalnu valutu

Evropska centralna banka (ECB) ostaje otvorena za ideju digitalnog ekvivalenta evra, ali bi želela da spreči građane da ih previše drže.

To je zaključio novi radni dokument o takozvanim digitalnim valutama centralne banke (CBDC) Ulriha Bindseila, generalnog direktora banke za tržišnu infrastrukturu i plaćanja. Rad se bavi perspektivom izdavanja CBDC-a za Evropsku uniju, a takođe se dotiče razlike između takve valute i stejblkoin kriptovalute.

Izdavanje evropskog CBDC-a ima i koristi i nedostatke za Bindseila, a trebalo bi ih prvo rešiti pre nego što EU iskoristi takvu mogućnost.

Konkretno, Bindseil predlaže dvostepeni sistem kamatnih stopa, koji bi vlasnicima iznad određenog praga ponudio “neprivlačne” stope. To bi, kaže, umanjilo verovatnoću da štediše prodaju fiat za CBDC u vreme krize.

Štediše bi potencijalno mogle da prebace sredstva iz nadležnosti ECB mnogo lakše nego što bi to mogle da izvrše preko bankarskog sistema u takvim okolnostima.

„Čini se da je dobro testirani alat višesatne nadoknade način da se osigura da će količina CBDC-a biti dobro kontrolisana“, rezimirao je on.

„Priznato je da rešavanje pitanja rizika od strukturne i cikličke disintermedijacije banaka ne mora nužno dovesti do zaključka da je za CBDC dovoljan univerzalni poslovni slučaj. Zasluge usvajanja CBDC-a zavisiće od preferencija korisnika novca i dostupnih alternativa za plaćanje”, zaključio je Bindseil.

Kako je izvestio Cointelegraph, kineska centralna banka već je testirala svoj CBDC sa odabranim bankama. Zakon o kriptovaluti koji je Peking usvojio u oktobru stupio je na snagu 1. januara.

Kao što Saifedin Amos napominje u svojoj popularnoj knjizi „Bitcoin Standard“, centralne banke zahtevaju od vlasnika fiata da troše i pozajmljuju, a ne štede, u skladu sa kejnsijanskom ekonomskom politikom.

Tags
Back to top button