Četiri bivša menadžera Hypo banke u Sloveniji osuđena na 26 i po godina zatvora – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Četiri bivša menadžera Hypo banke u Sloveniji osuđena na 26 i po godina zatvora

Četiri bivša rukovodioca slovenačke filijale Hypo Alpe Adria banke osuđena su u ponedeljak u okružnom sudu u Ljubljani na duže zatvorske kazne zbog pronevere i pranja novca.

Sud je podržao stajalište tužilaštva da su banci naneli štetu u vrednosti od 22 miliona evra, a novac skrivali u poreskim oazama.

Bivši direktor banke, Božidar Špan, osuđen je na šest i po godina zatvora, njegov naslednik, Anton Romih, i bivši šef leasing kompanije, Andrej Potočnik, osuđeni su na šest godina. Bivši šef Hypo Alpe Adria Consultants, Andrej Oblak, dobio je najvišu zatvorsku kaznu od osam godina. Pored toga, Oblak je novčano kažnjen sa 37.000 evra, a ostala tri novčanom kaznom od 35.000 evra. Takođe će morati da vrate milione nezakonito stečene imovine. Presuda nije konačna.

Sud je sledio tužbu kojom su bivši menadžeri optuženi da preusmeravaju profit od imovinskih transakcija u svoje džepove. Oni su imovinsku korist, koja je ostvarena zloupotrebom položaja, preko Lihtenštajna i Luksemburga podelili i oprali različitim poslovima.

Glavni postupak protiv Hypo menadžera započeo je u junu 2016., a obeležen je nizom preokreta. Proces se morao ponovo pokrenuti prošle godine, jer je bio prekinut više od tri meseca.

Državni tužilac tražio je ukupno 38 godina zatvora za četvoro optuženih, a sud je doneo odluku o kazni od 26,5 godina.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button