Najmlađa premijerka na svetu uvodi četvorodnevnu radnu nedelju – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Najmlađa premijerka na svetu uvodi četvorodnevnu radnu nedelju

Nova premijerka Finske Sana Marin (34) založila se za uvođenje fleksibilnog radnog vremena u zemlji.

Ono bi podrazumevalo da se radi četiri dana nedeljno po šest sati dnevno.

“Smatram da ljudi zaslužuju da provode više vremena sa svojim porodicama, sa voljenima, da se posvete svojim hobijima i drugim aspektima života, kao što je kultura. Ovo bi mogao da bude naredni korak u našem radnom životu”, izjavila je ona, prenosi Dejli mejl.

Sana Marin, najmlađa predsednica vlade na svetu i majka jednog deteta, na čelu je koalicije levog centra u čijem su sastavu još četiri druge partije koje predvode žene, a od kojih su tri mlađe od 35 godina, navodi list.

Pre nego što je postala premijerka, Sana Marin je obavljala funkciju ministarke saobraćaja Finske i na toj dužnosti se zalagala za skraćenje radne nedelje kako bi se poboljšao odnos radnika prema poslu i povećala produktivnost.

U Finskoj se standardno radi osam sati dnevno, pet dana sedmično.

Predlog je sa oduševljenjem pozdravila finska ministarka prosvete Li Anderson, liderka Leve alijanse.

“Od velike je važnosti omogućiti građanima Finske da imaju skraćeno radno vreme. To pitanje nema veze s tim što ga predlažu žene, već sa pružanjem pomoći i ispunjavanjem obećanja datih biračima”, rekla je Andersonova.

U susednoj Švedskoj, gde je takođe testirano šestočasovno radno vreme 2015. godine, rezultati su pokazali da su radnici srećniji, produktivniji i bogatiji.

Ovu praksu su oprobale i pojedine vodeće svetske kompanije. Tako je “Majkrosoft Japan” prošlog novembra povukao hrabar potez u nastojanju da poboljša balans između poslovnog i privatnog života radnika uvodeći trodnevni vikend za svoje zaposlene.

Rezultati su pokazali da je produktivnost porasla za neverovatnih 39,9 procenata, piše Dejli mejl.

Tags
Back to top button