Sve što treba da znate o korišćenju čekova – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Sve što treba da znate o korišćenju čekova

Čekovi su u Srbiji i dalje popularno sredstvo plaćanja na odloženo, odnosno na rate, jer nema kamate, ali treba znati da i oni koštaju, kao i da je primanje čekova isključivo odluka prodavca.Većina banaka u Srbiji izdaje čekove, ali pod određenim uslovima. Podrazumeva se da klijent banke ima redovna primanja i da je uredan platiša, bez zaostalih dugovanja.

Čekovi se izdaju na lični zahtev, a ima i paketa računa koji podrazumevaju čekove. Najčešće je jedan od uslova da klijent ima bar šest meseci posao na neodređeno, a prilikom odobravanja čekova često potpisuje menicu ili neku drugu vrstu garancije.

Manji broj banaka ne naplaćuje svojim klijentima izdavanje čekova, dok većina ima tarifu od 10 do 35 dinara po izdatom čeku.

Trenutno na srpskom tržištu postoje četiri banke koje ne naplaćuju izdavanje čekova, a sve ostale imaju određenu cenu. Najmanja je u dve banke koje klijentima naplaćuju 10 dinara po čeku.

Cene ove usluge u ostalim bankama variraju, pa tako jedna naplaćuje 15 dinara, druga 20, a treća 30 dinara po čeku. Najskuplji su čekovi u banci koja ih izdaje po ceni od 35 dinara.

Pojedine banke ne naplaćuju izdavanje prvih pet čekova u mesecu, dok je izdavanje svakog narednog 10 dinara.

Postoji i opcija slanja serije od deset čekova na kućnu adresu, pri čemu banka ukupno naplaćuje 200 dinara.

Važno je znati i da pojedine banke zaračunavaju i “ležarinu” i da svaki neupotrebljeni ček može mesečno da košta i do 30 dinara.

Broj čekova koji će vam banka izdati zavisi od vašeg priliva na tekući račun, jer je praksa da se izdaje broj čekova za koji imate pokriće na tekućem računu. Čekovi su limitirani, pa je maksimalni iznos na koji se popunjavaju 5.000 dinara.Postoje i slučajevi kada banka može da odbije da vam izda čekove. Pre svega, ukoliko ste u nekom periodu bili u nedozvoljenom minusu i imali obračunatu zateznu kamatu veću od iznosa koji banka postavlja kao gornju granicu, može se desiti da ostanete bez čekova.

Svaki ček koji je banka izdala na vaše ime ima serijski broj čeka i vaš broj tekućeg računa. Uz čekove dobijate i takozvanu karticu čekova, u kojoj su upisani serijski brojevi izdatih čekova. Ova kartica postoji radi adekvatne evidencije potrošnje čekova i to tako što se pored svakog serijskog broja čeka upisuje datum dospeća čeka, kao i na koji iznos je ček izdat.Iako se u svetu koristi kao zamena za gotovinu, kod nas je ček, čini se, oduvek prisutan samo kao sredstvo kreditiranja.

Ček je, zapravo, hartija od vrednosti kojom izdavalac (vlasnik čeka) daje banci bezuslovnu naredbu da podnosiocu isplati naznačenu svotu novca. Svaki trgovac je obavezan da primi ček svake banke sa dozvolom za rad u Srbiji.

Ali, nijedan ne mora da dozvoli plaćanje čekovima na više rata. To je, praktično, način na koji trgovac svojom voljom kreditira kupca. Međutim, kada već omogući plaćanje “čekom na poček”, trgovac mora i da poštuje zakon i rokove koje je dogovorio sa potrošačem.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button