Evo koliko je država zaradila od prodaje imovine stečajnih dužnika – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Evo koliko je država zaradila od prodaje imovine stečajnih dužnika

U Srbiji je ostalo nesto više od 70 preduzeća za privatizaciju, ali njih oko 30 ne mogu da budu predmet oglašavanja i privatizacije zbog imovinsko-pravnih, sudskih ili nekih drugih problema, kaže državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, i zaključuje da je tako realno ostalo do 40 preduzeća.

“Kada govorimo o sektoru koji se bavi privatizacijom i stečajem, tu smo napravili ozbiljne pomake napred, nešto preko 70 preduzeća je ostalo u ovom portfelju”, rekao je Stevanović za Tanjug.

Najavio je da će Agencija za licenciranje stečajnih upravnika u 2020. nastaviti da se bavi prodajom imovine preduzeća, i naveo da je u 2019. godini bilo više od 100 oglasa, a da se sredstva ostvarena kroz prodaju stečajnih dužnika mere u milijardama dinara.

“Budžet je imao korist od toga preko milijardu dinara, dok su ostala sredstva išla na račune poverilaca u tim stečajnim postupcima”, rekao je Stevanović.

Naveo je da je zakonskim izmenama postupak prodaje imovine relaksiran, i da je dodatno stvorena mogućnost za efikasniju prodaju kako bi ta imovina u narednom periodu počela da stvara novu vrednost koja će se videti na godišnjem rastu srpske ekonomije.

Stevanović kaže da ministarstvo privrede planira intenzivniju i snažniju korporativizaciju javnih preduzeća u Srbiji, što će se indirektno reflektovati na rast u 2020. godini.

“Nadzor nad radom javnih preduzeća je u nadležnosti Ministarstva privrede. Nas očekuje i imamo potrebu da uradimo ozbiljne iskorake kada je u pitanju ovaj sektor”, rekao je Stevanović za Tanjug.

Naveo je da će Ministarstvo privrede u 2020. u partnerstvu sa Svetskom bankom raditi na završetku dokumenata koji bi trebalo da uvedu principe korporativnog upravljanja u sektor javnih preduzeća.

Tags
Back to top button