Evo kako kompanije mogu da zadrže najskuplje kadrove – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Evo kako kompanije mogu da zadrže najskuplje kadrove

Plate nisu uvek dovoljan motiv radnicima, pa čak i kad su iznad proseka. Prosperitetne kompanije će ubuduće moći pred zaposlene i sa novim mamcem – udelom u firmi.

U Skupštini su usvojene izmene Zakona o privrednim društvima, koje uvode novi finansijski instrument – pravo na sticanje udela koje izdaje društvo s ograničenom odgovornošću i rezervisanog sopstvenog udela. Akcionarska društva, s druge strane, ubuduće će moći zaposlene da nagrade sa najviše pet, umesto dosadašnja tri odsto, sopstvenih akcija, pišu Novosti.

Nagrađivanje udelom u DOO je recept “prepisan” iz Silicijumske doline i trebalo bi da pomogne kompanijama koje rade pre svega u informacionim delatnostima da zadrže najskuplji kadar.

“Na ovaj način zaposleni se stimulišu da što bolje obavljaju poslove i time povećaju vrednost kapitala privrednog društva”, stoji u obrazloženju Predloga zakona. “Kada dođe do prodaje privrednog društva u kome su zaposleni, oni mogu da ostvare značajan profit prodajom po tržišnoj ceni učešća u kapitalu. Ovaj način stimulacije se naročito pokazao kao delotvoran u privrednim društvima iz oblasti informacionih tehnologija koja raspolažu ograničenim sredstvima u početnoj fazi poslovanja. S druge strane, ova društva imaju veliki potencijal brzog rasta, pa članovi ovog društva imaju mogućnost da ostvare prilično veliki profit u slučaju prodaje vlasničkog udela koji je stečen za relativno mali novac u početnoj fazi poslovanja.”

Da bi radnika nagradili delom firme, potrebno je najpre da obrazuju rezervisani sopstveni udeo. Uspešna akcionarska društva će imati i “veći” budžet za nagrađivanje radnika raspodelom akcija, navode Novosti.

“Akcionarska društva mogu da steknu do deset odsto sopstvenih akcija, a mogli su dosad da zaposlenima raspodele najviše tri odsto. Taj procenat će biti povećan na pet odsto”, objašnjava Nenad Gujaničić, glavni broker “Momentum sekjuritisa”.

“Ima kompanija koje to uspešno rade. Dobar primer je “Metalac” koji tako nagrađuje svoje radnike. U toj kompaniji zaposleni i menadžment drže kontrolni paket akcija.”

Rezervisani sopstveni udeo, koji društvo stiče da bi dalo zaposlenom, upisuje se u Registru privrednih subjekata. Naknada za registraciju jedne promene podatka je 2.800 dinara, a za registraciju i objavu dokumenta naknada iznosi 1.000 dinara. Pravo na sticanje udela registruje se u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti.

 

Tags
Back to top button