Ruski bogataši uvećali imovinu za 53 milijarde dolara – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

Ruski bogataši uvećali imovinu za 53 milijarde dolara

Ruski bogataši u grupi 500 najbogatijih ljudi na svetu povećali su svoje bogatstvo za ukupno 52,9 milijardi dolara u poslednje četiri godine, objavio je „Blumberg”

„Blumbergov” indeks milijardera BBI temelji se na ceni akcija kompanija u kojima milijarderi imaju udeo, prenosi Tanjug.

Prvo mesto među najbogatijim Rusima ponovo je zauzeo Vladimir Potanin, jedan od glavnih akcionara „Nornikla”, kompanije koja je najveći svetski proizvođač paladijuma i jedan od najvećih proizvođača nikla, platine i bakra.

Njegovo bogatstvo poraslo je za 8,5 milijardi dolara i iznosi 28,2 milijarde dolara, prenosi Seebiz.

Drugu poziciju je zauzeo vlasnik „Novateka”, Leonid Mihelson, koji je podebljao konto za 5,2 milijarde dolara tako da sada njegova imovina ukupno iznosi 24,6 milijardi dolara. Novatek je najveći privatni proizvođač gasa u Rusiji.

Trojku najbogatijih zaključuje suvlasnik naftne kompanije Lukoil, Vagit Alekperov, čiji je kapital porastao za 6,2 milijarde dolara i procenjuje se na 22,3 milijarde.

Među najbogatijim Rusima su i vlasnik čeličane NLMK, Vladimir Lisin, sa bogatstvom od 21,3 milijarde dolara (povećanje od 3,5 milijardi), zatim vlasnik metalurške kompanije „Severstal”, Aleksej Mordashov (plus 2,5 milijardi dolara, na 20 milijardi), kao i Genadij Timčenko koji poseduje akcije u Novateku i Siburu, a čije se bogatstvo povećalo za 4,4 milijarde dolara dostižući ukupno 18,2 milijarde.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button