Od nove godine novi uslovi za odlazak u penziju – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Od nove godine novi uslovi za odlazak u penziju

Od naredne godine važe nova pravila za penzionisanje žena, pa svaki zahtev koji podnesu posle 31. decembra ove godine podleže novim, rigoroznijim uslovima.

Naredne godine, neće biti izmena u ostvarivanju prava na penziju kod muškaraca – za to će, kao i ove godine, biti potrebno navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina upisanog staža.

Ženama će takođe biti potrebno 15 godina staža, a pravo na penziju moći ce da ostvare sa 63 godine, što je šest meseci kasnije nego ove godine,  piše Politika.

S prvim danom nove godine ima promena u ostvarivanju prava na prevremenu penziju, i kod žena i kod muškaraca.

Muškarcima je i ove i naredne godine potrebno 40 godina staža, s tim što ove godine treba da imaju najmanje 57 godina i 8 meseci, a ta granica se pomera za osam meseci 2020. godine, na 58 godina i četiri meseca.

Za ostvarivanje tog prava, žene treba da imaju najmanje 38 godina i šest meseci staža i 57 godina života.

Naredne godine obe granice se pomeraju – moraće da imaju najmanje 39 godina rada i 57 godina i osam meseci.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada se za žene svake godine menjaju uslovi za penziju i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje, sve do 2032. godine kada će biti izjednačeni.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje podseća građane koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj godini, da radni odnos mora da im prestane najkasnije danas, 30. decembra.

Zahtev za penziju se podnosi najkasnije sutra, 31. decembra, što može da se učini i poštom, kao preporučenom pošiljkom, prenosi Tanjug.

Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važe u novoj godini.

Sve filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radiće sutra produženo, do 18 časova, kako bi se omogućilo osiguranicima da blagovremeno podnesu zahtev i ostvare pravo na penziju u skladu sa uslovima u 2019. godini.

Tags
Back to top button