NBS u 2019. potvrdila da je garant stabilnosti, odgovoran regulator i inovator – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

NBS u 2019. potvrdila da je garant stabilnosti, odgovoran regulator i inovator

Za nama je još jedna godina u kojoj je Narodna banka Srbije bila garant stabilnosti, odgovoran regulator i inovator, poručili su iz NBS.

“Kontinuitet pozitivnih rezultata obeležio je i 2019. godinu, a ključno je što smo ispunjavajući svoje zakonske ciljeve očuvali stabilnost jer ona nema alternativu”, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković govoreći o rezultatima rada Narodne banke Srbije u 2019. godini.

„U godini u kojoj je obeleženo 135 godina rada NBS, doslednim sprovođenjem monetarne politike i uspešnom koordinacijom s fiskalnom politikom, postigli smo rezultate koji čuvaju poverenje tržišnih učesnika u nosioce ekonomske politike i čine rast održivim i u narednim godinama. Srbija je danas zemlja izbalansirane ekonomije i održive budućnosti“, zaključila je guverner.

I u toku 2019. godine NBS je očuvala inflaciju na nivou od oko 2%, što je i prosek oko kojeg se inflacija kretala tokom prethodnih šest godina.

“Dinar je u 2019. godini ojačao prema evru za 0,5%. U uslovima pritisaka na jačanje dinara, NBS je intervenisala na deviznom tržištu neto kupovinom 2,665 milijardi evra. Jedna od vodećih finansijskih institucija, JP Morgan, u izveštaju o očekivanim makroekonomskim i finansijskim kretanjima u zemljama u razvoju za 2020. godinu ocenila je da je srpski dinar jedna od dve valute koje su potpuno realno vrednovane. Dinarska štednja je povećana za oko 30% tokom 2019. godine, na novi rekordni nivo. Raste i učešće štednje koja je položena na period preko dve godine, što je dodatna potvrda vraćanja poverenja u dinar. Bruto devizne rezerve Srbije povećane su za 2,2 milijarde evra u 11 meseci, na nivo od 13,5 milijardi evra. Narodna banka Srbije je u oktobru kupila 9 tona zlata na međunarodnom tržištu, čime je učešće zlata u deviznim rezervama povećano sa 7% na oko 10%”, navodi NBS.

Referentnu kamatnu stopu u 2019. godini smanjili smo tri puta za po 25 baznih poena, na 2,25%, što je njen najniži nivo u režimu ciljanja inflacije.

“Nižom referentnom kamatnom stopom NBS je direktno doprinosila povoljnijim uslovima finansiranja i većem raspoloživom dohotku građana i privrede. Doneli smo i propise za podsticanje dinarskog kreditiranja privrede. Usvajanjem ovih propisa uspostavljaju se nova pravila za banke, koja imaju za cilj podršku čisto dinarskim plasmanima mikropreduzećima, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednicima”, navode u NBS.

Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima dodatno smo smanjili, na novi najniži nivo od 4,56% na kraju oktobra, što je za oko 80% manje nego na početku primene Strategije za njihovo rešavanje.

“Stabilnost, dobra kapitalizovanost i likvidnost karakterisali su bankarski sistem u Srbiji i u 2019. godini. Evropska komisija donela je odluku kojom je pozitivno ocenila usklađenost regulatornog i supervizorskog okvira za banke u Srbiji. Srbija je jedina zemlja u okruženju koja nije članica Evropske unije, a koja je uključena na listu zemalja za koje je moguć preferencijalni tretman za ulaganja”, kažu u NBS.

Proteklu, 2019. godinu obeležilo je i otvaranje dva poglavlja u kojima Narodna banka Srbije ima važnu ulogu. Poglavlje 9 – Finansijske usluge, za koje je NBS prvonadležna institucija, otvoreno je krajem juna. U decembru smo otvorili i poglavlje 4 – Slobodno kretanje kapitala, u okviru kojeg je NBS drugonadležna institucija.

“Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je odluke o uspešnom završetku drugog i trećeg razmatranja ekonomskog programa Srbije. I u julu i u decembru odluke su donete bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je mogućnost koja se koristi kada formalna diskusija nije potrebna, s obzirom na uspešno sprovođenje mera ekonomske politike i dobre makroekonomske rezultate. NBS je svojim rezultatima znatno doprinela i da u protekloj godini agencije Fitch Ratings i Standard and Poor’s povećaju kreditni rejting Srbije, i da agencija Moody’s poveća izglede za rast rejtinga”, navodi NBS.

NBS je ostala posvećena modernizaciji finansijskog sistema i inovacijama, u skladu s novinama i potrebama koje donosi poslovanje u savremenom svetu.

“Standardizovali smo terminologiju u oblasti platnih usluga i omogućili brže i lakše upoređivanje ponuda i tarifa različitih pružalaca platnih usluga. Na internet stranici NBS objavili smo podatke o naknadama za platne usluge. To omogućava lako i brzo poređenje ponuda i tarifa naknada, i olakšava izbor pružaoca koji korisniku najviše odgovora. U 2019. godini sve banke su se uključile u sistem za instant plaćanja čiji je operator NBS (IPS NBS sistem), a nastavili smo i aktivnosti na primeni instant plaćanja na prodajnim mestima trgovaca. Snižene su trgovačke naknade, kao direktna posledica ograničenja međubankarskih naknada. Zahvaljujući tome proširena je mreža POS terminala na prodajnim mestima, kao i internet prihvatna mreža. Kao operator nacionalne kartične šeme – DinaCard, i u 2019. godini nastavili smo da unapređujemo DinaCard platne kartice, kako kroz omogućavanje njene upotrebe na internetu, tako i na planu njene prekogranične upotrebe”, kažu u NBS.

Napominju da su uredili i proces video-identifikacije korisnika finansijskih usluga, čime je omogućeno zaključivanje ugovora s bankom ili drugom finansijskom institucijom bez odlaska u njihove prostorije.

“Pokrenuli smo i projekat formiranja registra startap kompanija u našoj zemlji, podržavajući i na taj način razvoj inovativnih tehnologija na tržištu finansijskih usluga. NBS je doprinela i uvođenju usluge Google Merchant Account u Srbiji, čime smo podržali rad domaćih programera i njihov pristup svetskom tržištu, kao i razvoj ukupnog IT sektora u našoj zemlji”, rekli su u NBS.

Izradili su, dodaju, Finansijski vodič za građane koji se vraćaju u Srbiju, sa aspekta primene deviznih propisa sa ciljem da se, većom informisanošću, olakša njihov povratak. Rešeno je i dugogodišnje pitanje naplate turističkih aranžmana po prodajnim kursevima banaka za devize ili efektivni strani novac. Od kraja jula 2019. godine, prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu, primenjuje se zvanični srednji kurs dinara. NBS je donela i odluku da se na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu uvede i beloruska rublja. Nadležnosti NBS dodatno su proširene u 2019. godini i na poslove izdavanja i oduzimanja ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova i poslove kontrole deviznog poslovanja rezidenata i nerezidenata i menjačkih poslova.

„Nastavljamo istim intenzitetom i prioritete ne menjamo – radimo u korist naših građana i privrede jačanjem domaće ekonomije, čuvanjem inflacije na niskom nivou, kao i očuvanjem stabilnog i zdravog finansijskog sektora i u narednom periodu. Mere koje donosimo uvek će imati za cilj rast životnog standarda naših građana i podsticajne uslove poslovanja za našu privredu”, zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Tags
Back to top button